8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieAcord semnat cu SUA pentru transformarea Sistemului Energetic

Acord semnat cu SUA pentru transformarea Sistemului Energetic

România împreună cu SUA au semnat un acord de cooperare interguvernamentală, care prevede proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1, precum şi cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România.

Acordul inclide şi cooperarea pe termen lung şi foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit, în vederea asigurării în viitor a flexibilităţii şi scalabilităţii tehnologiilor nucleare.

Tehnologia utilizată în dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 va fi CANDU 6, similar celei utilizate în prezent la unităţile 1 şi 2.

 

În ceea ce priveşte componenta de finanţare, SUA îşi exprimă interesul ferm în utilizarea Exim Bank, US International Development Finance Corporation şi alte instituţii finanţatoare aplicabile şi disponibile din SUA care să sprijine finanţarea globală a proiectelor.

Virgil Popescu afirmă  că realizarea acetor proiecte va determina trasformarea Sistemului Energetic.

,,Consider că realizarea acestor obiective implică transformarea Sistemului Energetic care trebuie să se realizeze pe tehnologii curate, pe baza unor mecanisme competititve. Aceste transformări implică investiții semnificative în producție, în rețelele inteligente și așa mai departe precum și niste modele noi de piață bazate pe capacități energetice noi și pe inovație. Trebuie să vedem noi modalități de valorificare a gazelor naturale care să sprijine procesul de integrare și de tranziție’’.

 

Ministrul Energiei a continuat prin a spune că România trebuie să găsească noi modalităţi de valorificare a gazelor naturale, precum şi investiţii în zona offshore.

,,Fondul pentru tranziție justă este un instrument care ne va ajuta să trecem cu bine peste acest proces. Putem să trecem de la cărbune la regenerabile și la gaze mult mai ușor, cu ajutorul acesteia. În România avem în vedere tranziția energetică și avem în vedere faptul că gazele naturale și centrala nucleară joacă un rol din ce în ce mai mare. Totuși, trebuie să recunoaștem diferențele regionale și să avem în vedere resursele pe care le avem, precum și capacitatea de inovare. Trebuie să avem în vedere investițiile în zona offshore deoarece acolo sunt capacități mari de producție și, de asemenea, trebuie să avem în vedere inițiativele de cooperare care ne ajută să îndeplinim obiectivele de securitate energetică’’.

În final Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a declarat că SUA reprezintă cel  mai matur investitor strategic, care ne-ar putea ajuta cu proiectele noastre.

,, Vrem să facem toate aceste investiții în domeniul energiei nucleare împreună cu americanii, cu canadienii și cu francezii pentru, a îndeplini toate obiectivele stabilite pentru anul 2030.  Aceasta este o responsabilitate nemaipomenită, avem foarte multe oportunități în România astfel că ne vom ridica la înălțimea acestei sarcini și vom dezvolta toate capacitățile necesare pentru a susține întreaga economie națională. ”, a transmis Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri în cadrul intervenției de la Romanian Energy Day Conference, organizată de Centrul Român al Energiei.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă