3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieAcțiunile Fondului Proprietatea au atins un maxim istoric

Acțiunile Fondului Proprietatea au atins un maxim istoric

„Preţul de 1,00 RON este valoarea nominală stabilită de Statul Român pentru despăgubirea cetăţenilor români care nu au putut fi compensaţi în natură cu proprietăţile pierdute în timpul regimului comunist, înainte de listarea Fondului pe Bursa de la Bucureşti. Suntem extrem de încântaţi să vedem că toţi aceşti ani de muncă şi dedicare pentru a crea valoare acţionarilor noştri se reflectă în preţul din piaţă al acţiunilor Fondului. De asemenea, din septembrie 2010, când Franklin Templeton şi-a început mandatul şi până în prezent, am distribuit 1,1696 RON/acţiune sub formă de dividende şi returnări de capital, inclusiv dividendele care urmează să fie plătite la începutul lunii iulie”, a declarat Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, într-un comunicat remis duminică Agerpres.

Acesta susţine că strategia companiei privind administrarea Fondului a avut succes în timp, iar în continuare va fi urmărit interesul acţionarilor FP, indiferent dacă au fost de la început sau au intrat mai recent, “fără a scuti niciun efort în susţinerea implementării guvernanţei corporative în România, pledând pentru listarea companiilor de stat şi implementând acţiuni la nivelul companiei menite să reducă discountul faţă de valoarea activului net (VAN)”.

Conform datelor prezentate de administratorul Fondului, preţul acţiunii a urmat un trend ascendent în mod constant de la preluarea conducerii Fondului Proprietatea, având un randament total de peste 165% de când Fondul a fost listat pe Bursa de Valori Bucureşti, în ianuarie 2011.

De asemenea, randamentul total al VAN/acţiune este de 84%, raportat la decembrie 2010, discount-ul între preţul acţiunii Fondului şi VAN/acţiune a scăzut de la o medie aproximativă de 55,7% în 2011, la un nivel mediu de 35,3% de la începutul acestui an, şi a atins un nivel minim record de 20,08% în aprilie 2015.

Pe parcursul ultimilor opt ani, Fondul a distribuit acţionarilor un total de 11,95 miliarde de lei (3,27 miliarde de dolari).

“Prin urmare, Fondul a distribuit acţionarilor 1,1696 RON/acţiune, echivalentul a aproximativ 6,32 miliarde RON, doar sub formă de dividende şi returnări de capital. În plus, Fondul a răscumpărat peste 45,7% dintre acţiunile sale iniţiale, echivalentul a 6,29 miliarde de acţiuni prin intermediul a 10 programe de răscumpărare regulate, precum şi 5 oferte, cu o valoare totală de 5,63 miliarde RON”, se menţionează în comunicat.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea (‘Fondul’) a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor către acţionari şi creşterea valorii activului net pe acţiune prin investiţi realizate, în principal, în acţiuni şi valori mobiliare româneşti.

Fondul se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti din 25 ianuarie 2011 şi a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit (‘GDR-uri’) la data de 29 aprilie 2015.

Franklin Templeton Investments furnizează soluţii globale şi locale de management al investiţiilor pentru clienţi de retail, instituţionali şi fonduri suverane în peste 180 de ţări. Compania situată în California are peste 65 de ani de experienţă în investiţii şi administrează active în valoare de peste 720 miliarde dolari, conform datelor disponibile la 30 aprilie 2019. Franklin Templeton şi-a stabilit un birou în Bucureşti în mai 2010, cu o echipă de 30 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii sprijiniţi de cei peste 40 de manageri de portofolii şi analişti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă