Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Actualul guvern nu are de ales: trebuie să se împrumute

Actualul guvern nu are de ales: trebuie să se împrumute

După politica prociclică a Cabinetului Dăncilă, Guvernul Orban nu poate deocamdată decât să continue politica de împrumuturi.

Florin Budescu 0 comentarii

Un guvern a fost demis, altul a venit în loc. Care este în acest moment situaţia bugetelor? E clar că e nevoie de bani. Cabinetul Orban trebuie să continue împrumuturile, ca şi Cabinetul Dăncilă?

„Actualul guvern nu are de ales”, susţine analistul economic Sorin Dinu, explicând că „ultima informaţie era pe nouă luni din 2019. Ar fi vorba despre vreo 29 de miliarde de lei, la care s-ar mai adăuga cam 5 miliarde de lei, TVA nerambursat, pe amânat la plată, care au fost trecute pe venituri, dar de fapt nu ar trebui. Mai erau alte 5 miliarde de lei, pe PNDL”.

Mai mult, pe 7 noiembrie, a ajuns la scadenţă primul împrumut în euro din Programul MTN, în care România a ajuns la un împrumut total de 31 de miliarde de euro. Scadenţa e de 1,5 miliarde de euro. „Puse toate la un loc, ai impresia că nevoia de bani este foarte mare”, a spus Dinu României libere.

„Noul cabinet va trebui să restabilească un echilibru bugetar. Nu ştiu cum, pentru că văd că susţine în continuare toate liniile directoare lăsate de Cabinetul Dăncilă.” Sorin Dinu, analist economic

Pe de altă parte, din ce spune Comisia Europeană, pe prognoza de toamnă, deficitul bugetar pe 2019 ar fi undeva la -3,6% din PIB, adică 38 de miliarde de lei. „În context, cu scadenţele ce se apropie, Cabinetul Orban nu poate decât să continue să se împrumute”, afirmă expertul.

„Să nu uităm că, de fapt, pentru prima dată din anul 2010, cheltuielile curente sunt mai mari decât veniturile curente. Practic, Guvernul trebuie să se împrumute”, explică Sorin Dinu.

 

Ce are de făcut noul guvern

„Va trebui să restabilească un echilibru bugetar. Nu ştiu cum va face, pentru că văd că susţin în continuare toate liniile directoare lăsate de Cabinetul Dăncilă: pensii, salarii. E o problemă”, spune Dinu.

Înainte de a pleca fostul guvern, s-a împrumutat, cinci licitaţii. La fiecare, s-a luat mai mult decât în prospect. Prima: propus 600 de milioane de lei, luat 775 de milioane de lei; a doua: propus 200 de milioane de euro, luat 338 de milioane de euro; a treia: propus 500, luat 528,5 milioane de lei; a patra: propus 200 de milioane, luat 227 de milioane de lei; a cincea (din 13 noiembrie): propus 500 de milioane, luat 729 de milioane de lei.

Comentarii

loading...