15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieAcuzații grave la adresa guvernului din partea unui fost șef ANAF

Acuzații grave la adresa guvernului din partea unui fost șef ANAF

Potrivit lui Diaconu, “publicata cu intarziere, executia bugetara pe trim.I-2018 arata clar semnele unei evolutii ingrijoratoare a finantelor tarii concretizata, IN PREMIERA pentru ultimii ani, intr-o crestere accentuata a deficitului bugetar: minus 4,46 md lei (cca 1 md euro)-0,48% din PIB fata de un excedent anul trecut de 1,5 md lei-plus 0,19% din PIB. Adica un minus nominal la etapa de patru ori mai mare!!!”

Pentru a estompa din semnificatia grava a cifrelor, in nota MFP se prezinta doar o comparatie cu un pretins nivel prognozat de deficit de 0,97% din PIB!

De altfel, in ultimile trei luni nivelul incasarilor bugetare au fost constant sub nivelul programat (cifre ascunse in comunicarea publica) iar la veniturile de natura fiscala (TVA, accize, impozit pe venit, impozit pe profit) situatia este de-a dreptul catastrofala. Fie sunt nominal mai mici fata de anii anteriori (impozit pe profit si impozitul pe venituri salariale), fie sunt cu o crestere cu mult sub nivelul cresterii economice (TVA si accize).

Poate vreun destept din MFP/ANAF sa ofere o explicatie cat de cat logica a scaderii ritmului incasarilor la veniturile fiscale? Si aceasta intr-o perioada de crestere economica bazata exclusiv pe consum, cu o reducere a TVA rambursat agentilor economici si reintroducerea supraaccizei?

Exista o singura explicatie oricat veti coafa realitatea stimabililor: cresterea evaziunii pe seama debandadei (voita?) din ANAF!

Statul roman isi peticește bugetul pe seama veniturilor ocazionale, de natura nefiscala, care au crescut cu 17% in primul trimestru, ceea ce arata, macar pentru initiati, aventura bugetara in care ne afunda tandemul Dragnea-Misa.

Nu l-am inclus aici pe Teodorovici pentru ca el, saracul, nu este altceva decat un purtator de vorbe pentru fraieri pe la televiziunile de casa.

Si pentru ca minciuna sa para credibila, asa cum apare si in nota MFP privind executia bugetara, ministrul de finante ne anunta ritos, la intoarcerea dintr-o excursie la sediul FMI, ca Romania si-a reluat dezvoltarea bazata pe cresterea investitiilor.

Asa zisa triplare a cheltuielilor de capital/investitii (4,9 md lei, o suma oricum modica pentru o tara cu un PIB de peste 900 md lei) se datoreaza in principal cheltuielilor de inarmare avansate americanilor.

Unde a vazut cineva vreo investitie publica relevanta realizata in mandatul PSD?Doar salarii și pensii crescute (in unele cazuri de-a dreptul nebunesti!) in zona publica si cheltuieli sociale care maresc consumul. Un consum acoperit prin importuri care distruge indicatorii macrostabilitatii economice (deficit bugetar, comercial și al balantei de plati, cursul valutar, inflatie, ROBOR).

Opriti nebunia tovarasi!

Confiscati justitia, suspendati presedintele, mutati ambasadele, puneti-l pe Misa guvernator BNR, faceti mitinguri inutile cu fraierii pentru sustinerea familiei sau a gastii lui Pablito, mutati capitala tarii in Teleorman si toti oamenii de acolo in functii înalte ale statului roman, etc., etc. dar nu va jucati cu legile implacabile ale economiei de piata.

Cele mai citite

Nicuşor Dan şi Dreapta Unită au depus candidaturile la Bucureşti

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a depus joi candidatura pentru un nou mandat, iar alături de el s-au aflat liderii Alianţei Dreapta Unită, care au...

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă