Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Administraţia Deltei Dunării vrea prohibiţia şalăului şi bibanului

Administraţia Deltei Dunării vrea prohibiţia şalăului şi bibanului

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) doreşte ca anul acesta prohibiţia pescuitului la şalău şi biban să înceapă mai devreme decât prohibiţia generală a pescuitului, informează Agerpres.

Florin Budescu 0 comentarii

Aceasta a fost propusă pe data de 4 aprilie, în proiectul de act normativ supus în această perioadă dezbaterii publice, pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA).

Guvernatorul Rezervaţiei, Ion Munteanu, a explicat propunerea prin faptul că cele două specii de peşti se reproduc mai devreme decât celelalte şi a menţionat că ar fi pentru prima oară când s-ar recunoaşte acest lucru.

"Prohibiţia percidelor va continua şi în timpul prohibiţiei generale. Este adevărat că acest ordin poate genera nişte disfuncţiuni în social, dar dacă facem un ordin de prohibiţie care să meargă efectiv pe protecţia peştilor vor fi în avantaj şi asociaţiile de pescari, şi comunităţile locale", a precizat guvernatorul Munteanu.

La rândul lor, pescarii au solicitat modificarea perioadei de prohibiţie a scrumbiei, astfel încât aceasta să fie de 10, nu de 15 zile, cum prevede propunerea actuală de act normativ, dar şi interzicerea pescuitului pe canalul Lipoveni.

"Acest canal s-a decolmatat şi îl propunem ca zonă de protecţie, având în vedere că acest canal s-a adâncit şi sunt create condiţiile de reproducere a şalăului, propunem să nu se mai pescuiască pe canalul respectiv", a menţionat preşedintele asociaţiei Goloviţa, Cătălin Balaban.

Specialiştii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură (ICDEAPA) din Galaţi au solicitat devansarea cu o săptămână a perioadei de prohibiţie faţă de anul trecut, pe fondul caracteristicilor meteorologice observate în ultimii ani, astfel încât prohibiţia generală a pescuitului în România să înceapă pe data de 4 aprilie.

"Avem în general o primăvară care debutează rapid, urmată de o vară extrem de călduroasă, cu valori reduse ale debitelor pe Dunăre, ceea ce implică o micşorare a spaţiilor de hrănire şi dezvoltare a materialului biologic, cu o supravieţuire mai redusă a resursei piscicole, iar aici îşi fac datoria şi păsările ihtiofage", a precizat directorul ICDEAPA, Neculai Patriche.

Propunerilor autorităţilor şi pescarilor tulceni vor fi înaintate ANPA pentru a fi incluse în actul normativ care va fi aprobat printr-un ordin comun al Ministerului Agriculturii şi cel al Mediului.

Comentarii

loading...