Adrian Vasilescu: „Este incorect să vorbim despre apocalipsa preţurilor”

Adrian Vasilescu: „Este incorect să vorbim despre apocalipsa preţurilor”

IRCC e un indice obiectiv, ce descrie obiectiv realitatea preţurilor de consum, a spus Rl Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Florin Budescu 0 comentarii

Conform acestuia, e incorect să se vorbească despre o apocalipsă a preţurilor. „Zilele trecute, o televiziune a vorbit despre apocalipsa preţurilor. Doamne fereşte! Inflaţia a pornit împinsă de preţurile la Energie şi nu se putea ca Robor să stea pe loc”, a afirmat Vasilescu.

„Aceasta numai visătorii şi-au închipuit, că fac ei o mişcare, schimbă un indicator (n.r.: Robor) cu altul (n.r.: IRCC) şi, schimbând nişte indicatori între ei, ratele la credite se vor micşora”, a explicat reprezentantul BNR.

„Numai visătorii şi-au închipuit că fac ei o mişcare, schimbă un indicator cu altul şi ratele la credite se vor micşora.” Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR

Atunci, de ce, cum s-a afirmat recent în spaţiul public, IRCC (Indicele de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor) e mai nervos şi chiar mai reactiv ca Robor? „Nu e mai reactiv, e tot pe acolo”, susţine Adrian Vasilescu. Aceasta pentru că „lucrurile au intrat în normalitate. Se spune că piaţa e înţeleaptă. Folosesc cuvântul înţelept în spiritul pe care Socrate îl puncta în Grecia Antică. Înţelepciunea e atitudinea corectă faţă de realitate”.

Aşadar, afirmă Vasilescu, indicatorii economici au ajuns la o atitudine corectă faţă de realitate. Asta e normalitatea, să respecţi realitatea, iar IRCC e un indicator care-şi scoate pălăria în faţa realităţii şi, după ce şi-o scoate, spune: „Cu respect!”.

Adică e obiectiv. „Este obiectiv. Ca şi Robor. Şi cotaţia indicelui Robor a fost obiectivă. Ea a fost hulită, pentru că politic suna bine”.

 

Asumare politică

Şi atunci, domnii Daniel Zamfir şi Gheorghe Piperea nu pot să spună acum că „oficialii de la BNR ne-au păcălit şi noi am încercat să instituim cumva, să escamotăm un control asupra dobânzii la creditele în lei cu dobândă variabilă şi n-am reuşit, pentru că ei au înlocuit un indice obiectiv, Robor, cu un alt indice obiectiv, IRCC”?

Replica expertului BNR: „Iată că eu le iau apărarea domnilor Zamfir şi Piperea: de ce ne referim la două persoane care, sigur că da, au o anumită influenţă în spaţiul public, dar de ce să ne referim la ele, când politicile s-au îndreptat într-acolo? Senatul a votat în unanimitate, şi-a asumat răspunderea politică”.

Comentarii

loading...