14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăEconomieAi nevoie de o lampă de fotopolimerizare pentru cabinetul tău stomatologic? Iată...

Ai nevoie de o lampă de fotopolimerizare pentru cabinetul tău stomatologic? Iată câteva sfaturi!

Stomatologia a cunoscut un avânt extraordinar în ultimii ani datorită dezvoltării tehnologiei, astfel că specialiștii zilelor noastre se bucură din plin de avantajele pe care le oferă produsele utilizate în cabinetele dentare.

Lampa de fotopolimerizare – unul dintre cele mai utilizate aparate dentare

Îndeplinind un rol esențial pentru realizarea unei serii de tratamente stomatologice, lampa de fotopolimerizare este un produs care se regăsește pe lista dotărilor minime din orice cabinet dentar.

Primul model de lampă de fotopolimerizare, denumit Nuva Light, a apărut în anul 1970 și utiliza lumina cu ultraviolete pentru a trata compozitele pe bază de rășină. Acest prototip stă la baza produselor de astăzi, perfecționate continuu de către producători pentru a facilita munca medicilor dentiști.

Cum acționează lampa de fotopolimerizare LED?

Datorită progresului tehnologic, lămpile de fotopolimerizare de pe piață au devenit din ce în ce mai performante și mai fiabile.

O lampă de fotopolimerizare are rolul de a schimba consistența materialelor de obturație, cu ajutorul luminii emise, astfel încât medicul specialist să obțină forma dorită, potrivită aspectului inițial al dinților.

Materialele de obturație sunt cunoscute și sub numele de plombe dentare, iar calitatea lor este esențială pentru obținerea rezultatului final dorit și pentru menținerea sănătății danturii.

Astfel, atât ele, cât și lămpile de fotopolimerizare utilizate, trebuie să prezinte caracteristici excelente. Alegerea lor trebuie făcută cu foarte mare atenție, fiind necesară o analiză în detaliu a variantelor disponibile.

Cum alegi o lampă de fotopolimerizare LED eficientă?

Având în vedere diversitatea modelelor de pe piața de specialitate, achiziționarea unei lămpi de fotopolimerizare eficientă cu LED devine o misiune destul de dificilă. Însă, dacă vei lua în considerare câteva criterii de selecție, fără îndoială că vei face cea mai bună alegere.

Principalii factori pe care ar trebui să îi iei în calcul sunt:

  • Bugetul alocat

Prețul are un impact decisiv asupra deciziei finale de cumpărare. Așadar, fie că îți deschizi un cabinet dentar, fie că ai nevoie să faci o nouă aprovizionare, ar trebui să știi faptul că prețul unei lămpi de fotopolimerizare poate fi cuprins între 350 RON și 4000 RON.

Este necesar ca acesta să reflecte pe deplin calitatea produsului ales, astfel încât să garanteze o utilizare facilă și rezultate excelente.

  • Specificațiile tehnice ale produsului

În funcție de preferințele și de necesitățile cabinetului stomatologic va trebui să ții cont de specificațiile și caracteristicile tehnice ale produsului.

De exemplu, dacă lampa de fotopolimerizare LED are o geometrie optimizată a ghidului de lumină, atunci acest lucru înseamnă că îi va fi permis accesul la suprafața tuturor dinților, fără o deschidere extremă a gurii. Procedura va fi optimizată chiar și în situațiile în care poziționarea va fi dificilă.

Și designul produsului este important. Acesta trebuie să îi asigure utilizatorului un grad sporit de confort și să fie plăcut din punct de vedere estetic, pentru a contribui la crearea unei atmosfere plăcute în cabinet.

Ce factori asigură calitatea procesului de fotopolimerizare?

Pentru a te asigura de reușita procesului de fotopolimerizare va trebui să fii atent însă la câțiva factori. Dintre aceștia se pot menționa:

1. Durata de expunere
Va trebui să ții cont de indicațiile pe care le oferă producătorii în ceea ce privește durata de expunere. De obicei, un strat de 2 mm de compozit poate fi polimerizat într-un interval de 20 de secunde folosind o lampă care are o putere de 800-1000 mW/cm².

2. Temperatura
În timpul procesului de fotopolimerizare, compozitul are o contracție minimă datorită lămpilor cu LED care asigură o temperatură potrivită. În momentul în care adezivii sunt fotopolimerizați, se înregistrează o creștere semnificativă a temperaturii.

3. Grosimea

Pentru a se obține rezultate excelente, se recomandă aplicarea compozitului în straturi de aproximativ 2 mm. Așadar, după aplicarea fiecărui strat polimerizarea devine absolut necesară. 

4. Fotoinițiatorul

În general, mulți dintre compoziții care se utilizează în stomatologie se pot polimeriza cu toate lămpile de tip LED întrucât conțin fotoinițiatori pe bază de camforochinonă. Pentru ca agenții adezivi să fie polimerizați, aparatele de fotopolimerizare au nevoie de o intensitate scăzută.

5. Poziționarea

Poziționarea vârfului lămpii față de suprafața de polimerizat este foarte importantă. Așadar, se recomandă ca lumina să aibă același nivel de intensitate în orice punct, iar vârful să fie plasat cât mai aproape de suprafața de polimerizat. De regulă, se recomandă un unghi de 90°, la o distanță de 2-3 mm față de compozit.

În concluzie, pentru a achiziționa cea mai bună lampă de fotopolimerizare este recomandat să ții cont de toate cele de mai sus. De asemenea, magazinele online care pun la dispoziție produse stomatologice, oferă și servicii de consultanță – astfel că poți avea certitudinea că vei alege cel mai bun produs.

Cele mai citite

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede prelungirea limitării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului...
Ultima oră
Pe aceeași temă