Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors

Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors

Analiză. Guvernul renunță la investiții de peste un miliard de euro

Guvernul României este pe punctul să renunțe la investiții de peste un miliard de euro, care ar fi creat peste 10.000 de locuri de muncă, explică o analiză realizată de REI Finance Advisors.

Mihai Diac 0 comentarii

Guvernul României este pe punctul să renunțe la investiții de peste un miliard de euro, care ar fi creat peste 10.000 de locuri de muncă, explică o analiză realizată de firma de consultanță REI Finance Advisors.

O asemenea consecință ar fi generată de anularea "Măsurii 3", de susținere a investițiilor în România, proiect care fusese anunțat de Guvernul României în cursul anului 2020.

Circa 3.500 de companii care fac parte din „lista verde” pentru finanțare nerambursabilă, dintr-un total de 27.000, care au aplicat pentru sprijin financiar prin intermediul Măsurii 3 de susținere a investițiilor în România, ar fi creat peste 10.000 de noi locuri de muncă și ar fi plătit taxe în cuantum de 300 milioane de euro doar cu salarizarea acestora pentru o perioadă de 5 ani, în timp ce investițiile generate de acestea ar fi depășit 1 miliard euro.

Cu toate acestea, autoritățile iau în calcul anularea completă a finanțării acestora, potrivit datelor REI Finance Advisors.

„Tragem un semnal de alarmă autorităților responsabile să identifice soluții eficiente și transparente pentru traversarea acestui impas în care ne aflăm. Dacă nu se pot găsi în luna iunie resurse financiare, propunem să se amâne semnarea contractelor până la 1 septembrie și să se aloce fonduri la rectificarea bugetară. La cele peste 300 de milioane de euro potențiale taxe plătite de companiile beneficiare către stat mai adăugam și impozitul pe profit, clădiri, dezvoltarea pe orizontală a altor companii - efortul de 500 milioane de euro al Guvernului ar fi contribuit la dezvoltarea IMM din Romania si creșterea PIB. În plus, investițiile generate de companii ar fi depășit 1 miliard euro, dată fiind cofinanțarea asumată de către beneficiari, crearea de 10.000 noi locuri de muncă. O altă consecință a anulării M3 este că, pe de-o parte, cele peste 27.000 de companii care au aplicat își vor pierde încrederea pe viitor în accesarea surselor de finanțare oferite de Guvern, în ciuda efortului constant pe care noi și echipa noastră îl facem de peste 10 ani, dar și a companiilor de consultanță de a mai lucra pe proiecte finanțate din fonduri de stat, în condițiile în care nu există o predictibilitate și asumare ferme”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

Comentarii

loading...