Ovidiu Neacșu

Ovidiu Neacșu

Analiză. Zeci de mii de firme, cu spatele la zid, din cauza datoriilor

Anul 2021 ar putea aduce ,,furtuna perfectă’’ în business, în condițiile în care zeci de mii de firme sunt deja "cu spatele la zid" din cauza datoriilor.

Mihai Diac 0 comentarii

Anul 2021 ar putea aduce ,,furtuna perfectă’’ în business, în condițiile în care zeci de mii de firme din România sunt deja "cu spatele la zid" din cauza datoriilor, estimează o analiză publicată, luni, de firma Sierra Quadrant.

Potrivit acestei analize, 2021 va fi anul în care multe companii, în special din zona IMM-urilor, vor fi nevoite să găsească soluții pentru plata datoriilor restante, rostogolite din anul trecut. Potrivit Sierra Quadrant, pentru multe dintre ele, chiar și în condițiile revenirii economiei pe linia de plutire, misiunea va fi una cu adevărat imposibilă, iar numărul insolvențelor va atinge un nivel semnificativ.

În 2020, pe fondul pandemiei, firmele au acumulat datorii, și-au rostogolit creanțele. Multe dintre ele au încercat să se reinventeze, însă criza a spulberat multe domenii de activitate, precum comerțul tradițional, HORECA, industria de evenimente etc.

,,Multe companii, aflate pe pierdere înainte de criză, au primit un ajutor nesperat. Au ținut afacerea în funcțiune pentru că au beneficiat de ajutorul oferit de stat. Din păcate, în 2021, sprijinul statului se va diminua treptat și se va axa către companiile care au potențial, astfel că din economie vor dispărea multe IMM-uri, mai ales din zona serviciilor afectate de pandemie. Multe firme vor fi cu spatele la zid, vor trebui să își restructureze afacerile’’, arată analiza Sierra Quadrant.

,,Experiența noastră de 24 de ani în segmentul reorganizării companiilor ne arată că, din păcate, pentru multe firme moratoriile privind amânarea taxelor și impozitelor și suspendarea plății facturilor și leasing-urilor, dincolo de infuzia de lichiditate asociată în principal cu cheltuielile salariale, le-au făcut mai mult rău decât bine. Au salvat locuri de muncă, au oferit un necesar ajutor social angajaților, dar din prisma mecanismelor economice, au înrăutățit șansele de redresare a firmelor, rostogolind și crescând datoriile’’, afirmă Ovidiu Neacșu, asociat coordonator Sierra Quadrant.

Citește totul despre:

#companii #sierra quadrant

Comentarii

loading...