Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Angajaţii şi firmele sunt ajutate de statele afectate să reziste

Angajaţii şi firmele sunt ajutate de statele afectate să reziste

Statele afectate de pandemia COVID-19 aruncă în luptă măsuri fără precedent, pentru a diminua efectele economice, care sunt încă greu de cuantificat.

Florin Budescu 0 comentarii

Cele mai multe state au anunțat măsuri, inclusiv fiscale. Majoritatea vizează amânarea plății taxelor, în special a celor datorate angajaților, dar și scutiri de taxe sau de penalități în anumite situații.

În prim-plan, stau deciziile ce vizează angajații, printre care flexibilizarea programului și condițiilor de muncă, cu accent pe munca la distanță și facilități la plata contribuțiilor sociale pentru angajatori, spune Dan Bădin de la Deloitte România.

Germania flexibilizează condițiile de muncă şi ia măsuri de protejare a lichidităților companiilor, prin amânarea plății unor taxe și reducerea plăților anticipate, accesul firmelor la împrumuturi garantate de stat cu dobândă foarte redusă şi întărirea coeziunii economice.

„În prim-plan, stau deciziile ce vizează angajații, printre care flexibilizarea programului și a condițiilor de muncă.” Dan Bădin, Deloitte România

Cehia dă împrumuturi fără dobândă firmelor afectate; facilități fiscale, precum scutirea de penalități, pentru cele ce întârzie depunerea declarației de impozit pe profit, dar nu mai mult de 1 iulie 2020 și, implicit, amânarea termenului de plată cu trei luni.

La alte declarații fiscale depuse cu întârziere, pentru scutirea de penalități, contribuabilii vor fi obligați să demonstreze că întârzierea a fost cauzată de pandemie.

Polonia oferă firmelor posibilitatea deducerii pierderii fiscale din anul 2020, din veniturile realizate anul trecut. Apar scutiri de penalități, înlesniri la plată și extinderea schemelor de ajutor de stat.

 

Ungaria se ocupă de bănci

Banca Centrală a Ungariei a solicitat băncilor comerciale un moratoriu la plata ratelor pentru companiile afectate şi va înlesni condițiile de furnizare de lichidități pentru bănci, pentru a finanța economia, dar şi o amânare la rambursarea creditelor acordate pentru finanțarea IMM.

Spania acordă facilități de finanțare pentru turism şi amână plata taxelor și ratelor la creditele pentru IMM. Franța amână plata taxelor și contribuțiilor sociale la angajați și acordă garanții de stat la creditarea companiilor.

Apar reduceri de taxe. Italia amână plățile scadente până la 30 aprilie și suspendă plățile contribuțiilor sociale și impozitelor cu reținere la sursă, până pe 31 martie, pentru firmele din turism.

Comentarii

loading...