4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieANRE a sesizat consiliul Concurenței împotriva OMV Petrom și Romgaz

ANRE a sesizat consiliul Concurenței împotriva OMV Petrom și Romgaz

Acest fapt a determinat autoritatea de concurenţă să demareze o anchetă, au declarat, pentru Agerpres, surse din sectorul energetic.

“Este vorba despre o analiză începută de ANRE la sfârşitul anului 2016 – 2017, cu privire la suspiciunea că cei doi producători de gaze nu pun toate cantităţile de gaze la dispoziţia pieţei, aşa cum prevede legea, şi direcţionează cantităţi mari către propriile centrale. Este vorba despre o analiză preliminară şi urmează o solicitare de documente de la producători”, au precizat sursele menţionate.

Contactaţi de AGERPRES, nici reprezentanţii ANRE şi nici cei ai producătorilor de gaze nu au comentat aceste informaţii până la ora transmiterii acestei ştiri.

Consiliul Concurenţei a declanşat luna trecută o anchetă pentru verificarea condiţiilor în care Romgaz şi OMV Petrom livrează gaze naturale către centralele proprii de producere a energiei electrice, informează instituţia, printr-un comunicat remis marţi AGERPRES.

“În cadrul anchetei demarate în luna februarie, Consiliul Concurenţei va colabora cu ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – n. r.) pentru a analiza dacă centralele de producere a energiei electrice din structura celor doi producători de gaze naturale au beneficiat de condiţii diferite comparativ cu cele în care SNGN Romgaz SA şi OMV Petrom SA furnizează gaze naturale către alţi consumatori din România”, se menţionează în comunicat.

Cantităţile de gaze naturale produse anual de Romgaz şi OMV Petrom, împreună, reprezintă peste 94% din totalul producţiei interne de gaze naturale.

Centrala de la Brazi a OMV Petrom poate acoperi circa 10% din piaţă, iar cea de la Iernut, aparţinând Romgaz, aproximativ 5% din producţia de electricitate a ţării.

OMV Petrom şi Romgaz pot livra gaze din producţia proprie către centralele pe care le deţin, conform HG 870/2012, care prevede că “sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de ANRE cantităţile de gaze naturale din producţia internă utilizate de către producătorii de gaze naturale, titulari de acorduri petroliere, la producerea de energie electrică în propriile centrale electrice pe bază de gaze naturale”.

Centralele Brazi şi Iernut au devenit, la acea dată, consumatori întreruptibili de gaze, adică, în caz de urgenţă, alimentarea lor este întreruptă în beneficiul populaţiei. Totodată, potrivit notei de fundamentare a HG 870/2012, companiile producătoare s-au angajat să livreze anual 1,8 TWh pe piaţa reglementată de electricitate, în bandă.

La acea dată, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a avertizat că actul normativ ar putea ridica unele probleme de concurenţă şi a precizat că instituţia avizat condiţionat respectiva hotărâre de Guvern.

“Nu avem o problemă ca o companie să îşi folosească marfa proprie, dar pot să se plângă alţi consumatori. Petrom şi Romgaz au şi producţie proprie de gaze naturale, şi centrală proprie. Noi am spus Guvernului – sunt şi alţi producători mai mici care nu au centrală proprie, trebuie să le acceptaţi şi lor o astfel de excepţie de la lege”, a afirmat Chiriţoiu, în septembrie 2012.

Totodată, Eric Stab, directorul general al Engie România, a declarat în octombrie anul trecut că Petrom şi Romgaz au limitat cantitatea de gaze livrată pe piaţă, astfel că preţul a crescut, iar furnizorii trebuie să importe mai mult gaz din Rusia, care este mai scump.

El a s-a referit inclusiv la faptul că Petrom şi Romgaz preferă să direcţioneze mai mult gaz din producţia proprie către centralele pe care le deţin, pentru a beneficia de preţurile mari din piaţa de electricitate. 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă