23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieANRE: România ar putea produce peste 30% din energie din surse regenerabile,...

ANRE: România ar putea produce peste 30% din energie din surse regenerabile, în 2030

“La nivelul UE, se discută acest pachet legislativ de energie curată pentru toţi europenii, pachet legislativ care conţine mai multe regulamente şi mai multe proiecte de directivă, cele mai importante fiind noua directivă pentru regenerabile, noua directivă pentru eficienţă energetică, pentru Uniunea Energetică şi pentru pieţele europene de energie”, a spus Nagy-Bege.

Potrivit acestuia, pachetul legislativ ar putea fi aprobat în timpul preşedinţiei austriece a Consiliului UE, adică în a doua parte a acestui an. În caz contrar, adoptarea se va întâmpla după ce România va prelua preşedinţia, de la 1 ianuarie 2019.

“Parlamentul European a aprobat deja ţinte foarte îndrăzneţe şi momentan părţile încearcă să-şi menţină poziţia, cu toate că se pare că ţintele stabilite de Parlament vor fi totuşi reduse. Pentru energia regenerabilă, Parlamentul a aprobat o ţintă de 35% şi, din informaţiile care mi-au fost aduse la cunoştinţă, se pare că sunt şanse să se aprobe 31% sau 32%”, a susţinut reprezentantul ANRE.

El a arătat că acesta este un salt semnificativ, faţă de 24% pentru anul 2020, cât este ţinta României, obiectiv pe care ţara noastră l-a atins încă de acum doi ani.

“Dar există argumente pentru o ţintă mai îndrăzneaţă. În ultimii 10 ani, costul tehnologiilor a scăzut semnificativ, iar argumentul Parlamentului pentru a stabili o ţintă mult mai mare decât cea din anul 2020 a fost că în cazul multor tehnologii, în câţiva ani, investiţiile vor fi rentabile chiar şi fără scheme de sprijin, deci nu ar mai fi un efort financiar suplimentar pentru consumatorii de energie”, a adăugat Nagy-Bege.

Parlamentul European a aprobat în luna ianuarie Directiva privind promovarea surselor regenerabile de energie, potrivit căreia ţările membre trebuie să ajungă, până în anul 2030, la o ţintă de 35% din consum care să provină din surse regenerabile. Iniţial, Comisia Europeană propusese 27%.

România are un target de energie regenerabilă de 24% pentru anul 2020, pe care l-a atins deja încă din anul 2016.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă