2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomiePrimele zile din Anul Nou îi prind pe unii români la ghișeele...

Primele zile din Anul Nou îi prind pe unii români la ghișeele pentru taxe și impozite

În majoritatea localităţilor din ţară luni este prima zi de încasare a taxelor şi impozitelor locale pentru anul în curs, iar la ghişee deja s-au format cozi. În unele municipii reşedinţă de judeţ se plătesc în acest an taxe şi impozite majorate, în timp ce în alte oraşe mari din ţară nivelul acestora a rămas acelaşi ca în 2017. Contribuabilii care îşi achită integral impozitele până la data de 31 martie beneficiază de reduceri ce variază în funcţie de fiecare administraţie locală.

* ARGEŞ

Cetăţenii municipiului Piteşti vor plăti în acest an impozite pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport majorate cu 20% faţă de nivelul din 2017.

Majorările au fost decise de Consiliul Local Piteşti în cadrul unei şedinţe desfăşurate în decembrie 2017. Creşterea de 20% se aplică nu doar impozitelor pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport, ci şi impozitului pentru spectacole sau taxei de divorţ.

O majorare de 25% a fost decisă în cazul taxei pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, precum şi al celei pentru serviciile de reclamă şi publicitate. Cele mai mari creşteri, de 50%, se înregistrează la taxele pentru eliberarea certificatului de urbanism, utilizarea temporară a spaţiilor publice şi eliberarea autorizaţiei sanitare de funcţionare.

Taxele şi impozitele locale pot fi plătite la centrele de încasare ale Primăriei Piteşti, atât în numerar, cât şi prin intermediul POS-urilor. Plăţile se pot face şi online, pe portalul administraţiei locale www.primariapitesti.ro sau pe www.ghiseul.ro.

* BISTRIŢA-NĂSĂUD

Bistriţenii au format cozi, luni, încă de dimineaţă, la Direcţia de venituri a primăriei, aceasta fiind prima zi în care s-au putut încasa taxele şi impozitele locale pentru anul în curs.

Şeful Direcţiei de venituri din cadrul Primăriei Bistriţa, Adrian Cismaş, a precizat pentru AGERPRES că majoritatea celor care s-au prezentat luni la ghişee, pentru a-şi achita impozitele, sunt persoane în vârstă.

Cei care îşi achită integral dările către bugetul local până la data de 31 martie primesc o reducere de 10% din valoarea cumulată a acestora.

Taxele şi impozitele locale pot fi achitate şi online, prin ghiseul.ro, însă la această dată nu sunt vizibile informaţiile privind sumele de plată, baza de date urmând să fie disponibilă în perioada imediat următoare, potrivit şefului Direcţiei de venituri.

Primăria Bistriţa şi Consiliul Local au decis ca impozitele şi taxele locale pentru clădiri, terenuri şi mijloace de transport să nu fie modificate faţă de 2017, la fel şi multe din taxele speciale.

Au fost aduse, însă, modificări la taxele pentru folosirea pieţelor şi târgurilor, unde estimările arată că sumele colectate în 2018 vor fi cu 25% mai mari decât în 2017, dar şi la taxele pentru utilizarea spaţiilor de parcare.

Rezervarea unei parcări de reşedinţă cu abonament costă, începând cu data de 1 ianuarie, 180 lei pe an, cu 50% mai mult decât în anul precedent.

Pentru parcările cu plată, taxa a fost dublată de la un leu pe oră la doi lei, iar zonele unde se plăteşte această taxă s-au înmulţit, astfel că în prezent sunt peste 1.200 de locuri de parcare cu plată pe raza municipiului Bistriţa.

* BOTOŞANI

Impozitele pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport pentru populaţia din municipiul Botoşani au fost majorate în medie cu 5%, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale, Lucian Lupu.

Potrivit acestuia, majorarea se aplică de la 1 ianuarie 2018, în baza unei hotărâri adoptate, în luna decembrie a anului trecut, de Consiliul Local al municipiului Botoşani.

La Botoşani, plata impozitelor poate fi făcută atât on-line, cât şi în numerar sau prin cont bancar.

Oficialul DITL susţine că “plata impozitelor şi taxelor locale se poate efectua în numerar, prin virament bancar, cu mandat poştal şi cu card bancar, online, prin Sistemul naţional electronic de plată de pe site-ul www.ghiseul.ro , sau prin terminalul POS instalat la casieria DITL”.

Persoanele fizice care până la 31 martie achită integral taxele şi impozitele locale pe întreg anul beneficiază de o reducere de 10% a acestora.

* BRAŞOV

Direcţia Fiscală Braşov a început, luni, încasarea taxelor şi impozitelor aferente anului 2018, acestea fiind la acelaşi nivel ca anul trecut, în urma deciziei Consiliului Local Braşov.

“Consiliul Local a luat decizia ca şi în acest an taxele şi impozitele să se menţină la acelaşi nivel, reducerea fiind de 5% pentru cei care îşi achită aceste obligaţii până la sfârşitul lunii martie. Persoanele care locuiesc în clădiri monument istoric sunt scutite de impozite şi taxe, la fel ca şi ONG-urile care desfăşoară activităţi de interes public. Acestea din urmă sunt scutite de plata taxelor şi impozitelor atât pentru imobilul în care locuiesc cât şi pentru spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea. În municipiul reşedinţă, braşovenii au posibilitatea să plătească taxele şi impozitele atât la ghişeele Direcţiei Fiscale cât şi la alte două casierii situate în centrul oraşului, pe strada Lungă, şi în cartierul Tractorul, pe strada Turnului’, a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

De exemplu, impozitul pe clădiri rezidenţiale, în funcţie de zona în care se află acestea, este de 194 de lei în zona A, 143 de lei în zona B, 126 de lei în zona C şi 104 lei în zona D. Luni până la ora 13.00 un număr de 4.000 de braşoveni şi-au achitat taxele şi impozitele pe 2018.

Braşovenii au posibilitatea să achite impozitele locale pe portalul Primăriei Braşov, pe ghişeul.ro, cu cardul sau în numerar la ghişeele casieriilor Direcţiei Fiscale. Taxele şi impozitele nu au mai fost majorate la Braşov de şapte ani. Gradul de încasare în 2017 a fost de peste 93% din obligaţiile persoanelor fizice şi juridice, aferente anului trecut. Încasările au fost peste veniturile prognozate la începutul anului, respectiv venituri prognozate de 203 milioane de lei, potrivit sursei citate.

* BUZĂU

În 2018, contribuabilii din municipiul Buzău vor plăti taxe şi impozite locale majorate cu 10 la sută, majoritatea contribuabililor preferând în continuare sistemul clasic de plată, respectiv faţă în faţă.

Decizia a fost luată la ultima şedinţă a CLM din decembrie 2017. Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de primarul Constantin Toma şi s-a aflat în dezbatere publică timp de 30 de zile.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a declarat că aceasta “este o soluţie pentru strângerea unor sume mai mari la bugetul local, astfel încât investiţiile pentru anul viitor să fie mai multe şi mai diverse”.

“Taxele şi impozitele locale nu au mai fost majorate de 10 ani. Fiecare leu colectat va fi folosit pentru dezvoltarea oraşului care are nevoie în continuare de noi resurse financiare pentru investiţii”, a precizat, pentru AGERPRES, primarul municipiului Buzău.

Potrivit sursei citate, în 2017, în municipiul Buzău, nivelul de încasare al taxelor locale a fost cu mult peste cel înregistrat în ultimii ani. “La final de an, media cumulată a colectării a fost de 97 la sută, 94 la sută la persoanele fizice şi 106 la sută la persoanele juridice, acestea din urmă plătind şi o parte din restanţele anilor trecuţi”, a declarat Toma.

În privinţa modalităţii de plată, edilul susţine că “sistemul clasic este în continuare preferat”.

“Se poate plăti şi online, dar majoritatea persoanelor vor să meargă la ghişeu şi plătească faţă în faţă”, a mai declarat sursa citată.

Primarul municipiului Buzău a mai spus că şi în 2018 se menţine bonificaţia de 10 la sută pentru persoane fizice, respectiv 5 la sută pentru cele juridice, dacă taxele şi impozitele sunt achitate până la data de 31 martie.

* CLUJ

Clujenii au la dispoziţie mai multe posibilităţi de plată a taxelor şi impozitelor locale, printre care care şi cea online, toate acestea fiind adoptate de autorităţile locale pentru a se evita aglomerarea la ghişee.

Astfel, la Cluj-Napoca, plata tuturor tipurilor de taxe şi impozite locale, precum şi cea a abonamentelor de parcare din municipiu, poate fi efectuată de luni la sediul din Piaţa Unirii nr. 1 şi la toate primăriile de cartier, dar şi la sediul Centrului de Informare pentru Cetăţeni de pe strada Moţilor nr. 7.

“Le reamintim contribuabililor că toate aceste taxe şi impozite pot fi achitate în termen, beneficiind de toate facilităţile şi bonificaţiile până în data de 2 aprilie 2018 (având în vedere faptul că 31 martie este o zi de sâmbătă). De asemenea, reamintim tuturor contribuabililor că există alternative de plată care se îi scutească de deplasarea fizică la un ghişeu al instituţiei”, au anunţat reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.

Astfel, taxele si impozitele locale se pot achita direct la ghişeele instituţiei, în numerar sau cu card bancar, dar şi online pe site-ul www.primariaclujnapoca.ro, pe site-ul www.ghiseul.ro sau cu ajutorul codului QR de pe înştiinţarea de plata a impozitelor, pe care locuitorii municipiului Cluj-Napoca o vor primi în perioada următoare, conform legii, în cutiile poştale.

Plata se mai poate face şi prin virament bancar în conturile instituţiei deschise la trezorerie. Informatii privind plata taxelor şi impozitelor locale prin virament bancar, în conturile de trezorerie ale Primăriei Cluj-Napoca.

* DOLJ

În municipiul Craiova, taxele şi impozitele locale se vor menţine la nivelul anului 2017, cota de calcul a impozitului pentru locuinţe fiind de 0,08% pentru clădirile rezidenţiale.

Potrivit proiectului de hotărâre al Primăriei Craiova supus dezbaterii publice în luna decembrie a anului trecut, pentru un apartament aflat într-un bloc cu mai mult de trei etaje, în zona A, suprafaţa utilă 70 de metri pătraţi, construit în anul 1999, se menţine o cotă de impozitare de 0,08%, deci se va plăti tot un impozit de 188 de lei. La clădirile nerezidenţiale, autorităţile au dublat cota de impozitare, de la 0,2% la 0,4%.

“Pentru clădirile nerezidenţiale, adică în care se desfăşoară activităţi economice, în anul 2017, cota de impozitare a fost de 0,2%, iar propunerea pentru 2018 este majorarea la 0,4%. Pentru un imobil cu o valoare de impozitare de 216.480 de lei, se ajunge la un impozit de 866 de lei”, a spus directorul Direcţiei Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova, Elena Bonescu.

Locuitorii trebuie să cunoască termenul la care le expiră evaluarea clădirilor, pe baza cărora se calculează impozitul pe locuinţe: la persoanele fizice, evaluarea se face din cinci în cinci ani, iar nedepunerea acestui raport de evaluare atrage după sine impozitarea imperativă a contribuabilului cu o cotă de 2%, stabilită de Codul Fiscal. Acelaşi lucru se aplică şi în cazul persoanelor juridice, care trebuie să-şi depună evaluarea clădirilor din trei în trei ani, iar nedepunerea declaraţiei de evaluare de imobilului, persoanele juridice vor avea o cotă impozabilă de 50%, la care se adaugă şi o cotă adiţională de 50%.

Impozitul pe terenul cu construcţii şi impozitul pe maşini rămân acelaşi ca în 2017. În 2018 municipalitatea va menţine şi taxa de impozitare cu 500% a terenurilor şi construcţiilor lăsate în paragină, taxă care a fost aprobată în 2017.

“O proprietate, compusă din clădire rezidenţială, cu suprafaţă desfăşurată de 155 de metri pătraţi, construită cu cadre de beton, curţi şi terenuri de 1.200 de metri pătraţi, în zona B, a avut un impozit de 298 de lei, iar pentru 2018 este acelaşi cuantum. În condiţiile în care acea clădire este părăginită, impozitul va fi de 1.778 lei. La fel şi pentru teren”, a spus Elena Bonescu.

Primăria Craiova a propus pentru acest an taxe de urgenţă pentru eliberarea certificatelor de nomenclatură stradală, de 50 de lei, cu eliberarea documentului în termen de o zi sau taxa de urgenţă, de 500 de lei, pentru eliberarea certificatului de urbanism, cu eliberarea documentului în termen de 7 zile.

* GIURGIU

Nivelul impozitelor şi taxelor locale pe 2018 rămâne neschimbat faţă de anul 2017, Consiliului Local Municipal Giurgiu adoptând o hotărâre în acest sens în ultimele zile din luna decembrie 2017, potrivit unei informări a Primăriei Giurgiu.

Directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Giurgiu( DITL), Laurenţiu Ţintea, a declarat că ar fi bucuros ca în acest an “să putem vorbi chiar de facilităţi fiscale pentru ca Giurgiu să fie mai atractiv pentru noi investiţii”, însă, susţine acesta, legislaţia, naţională şi europeană, “îngrădeşte deocamdată astfel de iniţiative şi administraţia locală trebuie să caute noi surse de venit”.

“Dacă ar fi să mă refer la anularea celor o sută de taxe la începutul anului 2017, numai din anularea acestora (taxe de înmatriculare, taxe pentru eliberarea permiselor etc.), municipiul Giurgiu a fost privat de încasarea a peste 350.000 lei în anul care a trecut”, a precizat Laurenţiu Ţintea.

Şi în acest an giurgiuvenii care îşi vor achita integral pentru anul 2018 impozitele pentru locuinţă, teren şi maşină până la data de 31 martie 2018 vor primi o bonificaţie de zece la sută din valoarea acestora.

* GORJ

Contribuabilii din municipiul Târgu-Jiu, persoane fizice şi juridice, care îşi vor achita taxele şi impozitele integral până la sfârşitul lunii martie, vor beneficia şi în acest an de bonificaţia de 10% acordată de Direcţia Publică de Venituri (DPV), a declarat, pentru AGERPRES, directorul instituţiei, Mariana Budulan.

Potrivit sursei citate, valoarea taxelor şi a impozitelor va rămâne neschimbată în 2018, excepţie făcând categoria mijloacelor de transport mai mari de 12 tone, unde vor fi creşteri de maxim 10%.

Contribuabilii îşi pot achita taxele şi impozitele atât la ghişeele instituţiei, cât şi online, pe portalul ghiseul.ro.

“În 3 ianuarie, prima zi de lucru din noul an, au venit 496 de persoane, număr mai mic totuşi faţă de anii precedenţi. Cei care s-au prezentat la ghişee şi-au achitat impozitele şi amenzile. Desfăşurăm activitate normală, dar, cu toate acestea, contribuabilii nu s-au prezentat conform aşteptărilor noastre. În 2017 a fost ceva mai bine faţă de 2016, acesta reprezentând anul de referinţă în care codul fiscal a fost modificat aproape în totalitate. Am avut încasări de peste 90% anul trecut”, a spus Mariana Budulan.

Ea a mai menţionat că persoanele fizice şi juridice care nu îşi achită taxele şi impozitele până la data de 31 martie vor suporta penalităţi pentru fiecare lună de întârziere.

* HARGHITA

Plata impozitelor şi taxelor locale curente a început la Miercurea Ciuc de luni, 8 ianuarie, primii care s-au prezentat în număr mare la ghişeele Primăriei municipiului fiind, ca în fiecare an, pensionarii.

Şefa Serviciului Impozite, Taxe şi alte Venituri din cadrul Primăriei Miercurea Ciuc, Rodica Ţiriac a declarat pentru AGERPRES că pensionarii s-au interesat chiar de săptămâna trecută despre posibilitatea plăţii impozitelor, chiar dacă li s-a spus că pot beneficia de reducerea de 10 la sută dacă efectuează plata până la sfârşitul lunii martie.

Locuitorii din Miercurea Ciuc îşi pot plăti impozitele şi taxele şi prin intermediul site-ului www.ghişeul.ro , dar un număr destul de mic de persoane optează pentru această variantă.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Fuleki Zoltan, a declarat pentru AGERPRES că numărul celor care îşi plătesc taxele şi impozitele online a ajuns la aproximativ 300 şi a făcut un apel către locuitorii oraşului să aleagă şi această variantă, pentru a economisi timp. De asemenea, viceprimarul a punctat faptul că la ghişeele Primăriei plata se poate efectua şi prin intermediul cardului bancar.

Fuleki Zoltan a subliniat că, în ciuda faptului că municipalitatea preconizează că bugetul va fi mai mic cu 16 milioane de lei, “din cauza reorganizării fiscale”, s-a luat decizia majorării în medie cu zece la sută doar a impozitului pe mijloace auto, în condiţiile în care acesta nu mai crescuse de câţiva ani.

Viceprimarul municipiului s-a arătat extrem de mulţumit şi de rata de colectare a impozitelor şi taxelor locale care a ajuns, anul trecut, la 95,65 la sută. Potrivit sursei citate, rata de colectare a fost la clădiri de 99,23 la sută, la terenuri de 94,59 la sută şi la autoturisme de 90,9 la sută.

“Sunt foarte mulţumit de atitudinea civică a locuitorilor municipiului, cărora le mulţumesc şi pe această cale. Faţă de alte comunităţi, unde autorităţile abia reuşesc să colecteze peste 60 la sută din impozitele şi taxele locale, la noi rata de colectare este foarte bună”, a conchis Fuleki Zoltan.

* HUNEDOARA

Locuitorii municipiului Deva, dar şi agenţii economici de pe raza localităţii, îşi pot achita impozitele şi taxele locale pe acest an la ghişeul primăriei, dar şi online, pe portalul ghiseul.ro, valorile acestora menţinându-se la nivelul de anul trecut, cu excepţia impozitului pe terenul intravilan agricol, care a scăzut.

“Contribuabilii care achită integral impozitul până la data de 31 martie 2018, beneficiază de o bonificaţie de 5%”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, Mona Voinescu.

Programul de încasări este de luni până vineri, între orele 8,15 şi 16,30, cu excepţia zilei de miercuri, când acesta este prelungit până la ora 18,30.

Cetăţenii sau firmele care doresc să vadă online impozitele şi taxele la bugetul local pot să-şi deschidă un cont de utilizator pe site-ul Primăriei Deva, www.primariadeva.ro, iar la secţiunea “Consultă datorii” vor afla ce şi cât au de plată. Contribuabilii care doresc să facă plata online trebuie să aibă un cont deschis pe portalul ghiseul.ro.

* MUREŞ

Consiliul Local Târgu Mureş a decis ca pentru anul 2018 să reducă taxele şi impozitele pentru persoanele juridice, în timp ce pentru persoanele fizice rămâne la minim, la fel ca în anul precedent, deşi prin reducerea impozitului pe venit şi a cotelor defalcate din acesta bugetul municipiului va scădea cu circa 9 milioane de lei.

“La Târgu Mureş taxele şi impozitele locale pentru persoane fizice nu se modifică, rămân la nivelul anului trecut, cota e aproape de minumum, la 0,085%. În schimb, la persoanele juridice taxele şi impozitele pe clădiri va scădea. Astfel, în cazul clădirilor rezidenţiale cota scade la 0,3% la 0,1%, în cazul clădirilor nerezidenţiale, de la 1,8% scade la 1,2%. Pentru clădirile nerezidenţiale utilizate în domeniul agricol cota scade de la 0,6% la 0,4%, de asemenea va exista o scădere şi în cazul clădirilor la care nu s-a actualizat valoarea impozabilă, de la cota de 7,5% la 5%. Taxele erau la nivelul celor practicate şi în alte municipii, însă Consiliul Local Târgu Mureş a decis să le scadă pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri’, a declarat luni, pentru AGERPRES, şeful Direcţiei Administrarea Impozitelor şi Taxelor locale din cadrul Primăriei Târgu Mureş, Vasile Szoverfi.

Acesta a precizat că taxele şi impozitele locale se pot plăti începând din data de 11 ianuarie, atât la ghişeu, cât şi on-line, la ghiseul.ro, ultima modalitate de plată fiind recomandată pentru evitarea aglomerării.

* PRAHOVA

Ploieştenii vor plăti în acest an taxe şi impozite care au rămas la nivelul celor de anul trecut, o hotărâre în acest sens fiind aprobată într-o şedinţă a Consiliului Local Ploieşti din luna decembrie 2017.

Directorul Serviciului Public de Finanţe Locale (SPFL) Ploieşti, Simona Dolniceanu, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că taxele şi impozitele sunt neschimbate faţă de cele de anul trecut.

Hotărârea de Consiliu prevede, printre altele, o majorare cu până la 500% a impozitului pentru clădirile şi/sau terenurile neîngrijite situate în intravilanul municipiului Ploieşti, dar şi o bonificaţie de 10% pentru cetăţenii care vor achita integral, anticipat, până la data de 31 martie, impozitul datorat pentru anul 2018.

Potrivit unui anunţ postat, luni, pe pagina de Facebook a SPFL Ploieşti, din cei 3.252 de ploieşteni care şi-au achitat până la acest moment impozitele, 2.344 au beneficiat de bonificaţia de 10%.

Taxele şi impozitele locale pot fi plătite numerar sau cu cardul la casieriile SPFL Ploieşti, prin bancă – cu ordin de plată, prin internet, prin accesarea site-ului www.ghişeul.ro sau prin infochioşcuri.

De asemenea, SPFL Ploieşti derulează un program de colectare a taxelor şi impozitelor de la domiciliul contribuabililor pentru a veni în sprijinul acelora care nu pot ajunge la casierii.

* SATU MARE

Consiliul Local al municipiului Satu Mare a decis la finalul anului trecut majorarea impozitelor pe clădiri şi autoturisme cu 20% începând cu 1 ianuarie 2018 pentru a compensa pierderea financiară pe care o va suporta autoritatea locală după modificările fiscale adoptate de Guvern, a anunţat primarul Kereskenyi Gabor.

Edilul a explicat că după modificările Codului fiscal făcute de Guvern, administraţia pierde 34 milioane lei, sume care trebuie compensate.

“Nu putem şi nu vom renunţa la întreţinerea şcolilor, a instituţiilor, serviciilor publice, întreţinerea străzilor, şi a celorlalte care sunt absolut necesare pentru o viaţă civilizată. Într-o ipoteză în care vom majora taxele şi impozitele locale, toată suma colectată de la populaţie va merge către investiţii, către dezvoltarea oraşului. Cu o majorare de aproximativ 20% am putea colecta în plus faţă în jur de 5,5 milioane de lei”, a spus edilul.

Consiliul Local a decis acordarea unei bonificaţii de 10% pentru cei care îşi achită integral impozitele până la finalul lunii martie.

* SUCEAVA

Sucevenii vor plăti din acest an taxe şi impozite mai mari în medie cu aproximativ 19%, după ce consilierii locali au votat, la sfârşitul anului trecut, o hotărâre în acest sens.

În ceea ce priveşte impozitul pe apartamente acesta a crescut cu aproximativ 25%, dar există şi o serie de taxe şi impozite ce nu au fost majorate, fie pentru că au crescut anterior, fie pentru că s-a dorit încurajarea anumitor activităţi.

Potrivit primarului Sucevei, Ion Lungu, majorarea taxelor şi impozitelor locale a fost necesară în condiţiile în care reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% a condus la scăderea încasărilor cu aproximativ 5 milioane de euro.

”Noua grilă de impozitare va acoperi parţial gaura creată bugetului local”, a spus Lungu.

Scutiri de impozite se oferă în cazul clădirilor şi terenurilor utilizate pentru furnizarea gratuită a serviciilor sociale, pentru clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee sau case memoriale.

De asemenea, pentru încurajarea transportului ecologic se oferă o reducere de 95% a impozitului pentru mijloacele de transport hibride.

Totodată, în 2018 nu se va încasa taxa hotelieră, pentru încurajarea turismului şi dezvoltarea domeniului hotelier.

Rămân la aceeaşi valoare şi taxele la patinoar, la cimitir, dar şi la salubritate – care s-a majorat deja în 2017 de la 5 la 9 lei de persoană pe lună.

În 2018 rămân valabile şi bonificaţiile de 10% care se acordă persoanelor fizice şi juridice pentru plata anticipată a taxelor şi impozitelor locale.

Primarul Sucevei a fost primul locuitor al municipiului reşedinţă de judeţ care a achitat luni, prima zi de plăţi pentru acest an, taxele şi impozitele aferente anului 2018, beneficiind de bonificaţia de 10%.

* TIMIŞ

Taxele şi impozitele locale pentru timişoreni vor rămâne în 2018 la aceleaşi cote ca anul trecut, dar se va aplica noua ”taxă pe paragină”, care poate ajunge la 500% faţă de valoarea normală, dacă proprietarii nu îşi întreţin corespunzător faţadele imobilelor sau terenurile.

”Persoanele fizice şi gestionarii de afaceri de pe raza municipiului Timişoara vor plăti în 2018 la bugetul local tot atât cât au plătit şi în 2017, adică foarte puţin. Fie să aveţi venituri, respectiv profituri cât mai mari şi oraşul să prospere prin prosperitatea dumneavoastră”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Pentru evitarea cozilor de la ghişeele administraţiei fiscale, contribuabilii pot plăti taxele şi impozitele atât la ghişeele primăriei, cât şi la oficiile poştale, prin card sau online.

Nicolae Robu a reiterat că din anul 2012, de când a devenit primar, au scăzut taxele şi impozitele tot timpul, cu excepţia unora care au fost majorate prin legislaţia naţională, iar cei care îşi achită impozitele până la data de 31 martie beneficiază de o reducere de 10%.

În altă ordine de idei, edilul a contestat în noul Cod Fiscal neridicarea cotei părţi din impozitul pe venit ce revine bugetului local, de la 41,75%, cât este actualmente, la 66,8%, cât ar trebui să devină, pentru ca bugetele locale să nu scadă datorită scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10%.

”Neridicarea conduce, în lipsa altor măsuri compensatorii, în cazul municipiului Timişoara, la scăderea veniturilor la bugetul local cu 33 milioane euro pe an”, spunea la finele anului trecut Nicolae Robu.

* TULCEA

Câteva sute de persoane şi-au plătit, luni, dările către bugetul local la sediile din oraşul Tulcea ale Serviciului de taxe şi impozite al Primăriei municipiului.

Nivelul impozitelor locale, potrivit primarului Constantin Hogea, a rămas similar cu cel perceput anul trecut, cu excepţia taxei de habitat al cărui cuantum a crescut de la 92 de lei de persoană pe an la 125 de lei de persoană pe an.

Această majorare a atras criticile organizaţiei locale a USR care la sfârşitul săptămânii trecute a depus la Consiliul local şi la Prefectura judeţului Tulcea o plângere prealabilă prin care cere anularea taxei de habitat.

“Am solicitat discutarea acestei chestiuni în următoarea şedinţă ordinară a Consiliului local Tulcea, în cazul unui răspuns negativ cu privire la revocarea anexei menţionate urmând să formulăm o cerere de chemare în judecată la Tribunalul Tulcea, Secţia civilă, de contencios administrativ şi fiscal”, se menţionează într-un comunicat al USR Tulcea.

Pentru achitarea integrală a dărilor către bugetul local până la data de 31 martie, persoanele fizice şi juridice primesc o bonificaţie de 5% din valoarea totală a taxelor şi impozitelor locale.

Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă