12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieAplicarea Legii Pensiilor face imposibilă reducerea deficitului bugetar

Aplicarea Legii Pensiilor face imposibilă reducerea deficitului bugetar

CF atrage atenţia că programe de sprijinire a economiei, ce implică un efort bugetar, trebuie condiţionate de existenţa surselor de finanţare şi nepericlitarea revenirii la sustenabilitatea finanţelor publice, pe termen mediu.

Consiliul Fiscal vorbeşte despre “o traiectorie sustenabilă pe termen mediu a poziţiei finanţelor publice, esenţială în parcurgerea acestei perioade extraordinar de dificile”.

Sunt necesare „măsuri fiscal-bugetare pentru a atenua impactul sever al contracţiei economice, concomitent cu anunţarea cât mai repede a unui plan credibil de consolidare fiscal-bugetară, începând cu anul 2021.

Consolidarea bugetară în anii ce vin cere creşterea veniturilor bugetare provenind din economia internă”.

Consiliul Fiscal subliniază că menţinerea calendarului actual de aplicare a Legii pensiilor ar face cvasiimposibilă o reducere a deficitului bugetar, în anul 2021.

Aceasta, “mai cu seamă având în vedere consecinţele economice ale pandemiei”, ceea ce „reclamă o asumare publică neîntârziată a reconsiderării calendarului de aplicare a Legii pensiilor”.

Magnitudinea foarte mare a necesarului de finanţare a României impune luarea în considerare a tuturor posibilităţilor de acces la resurse financiare.

Toate evaluările privind viitorul trebuie să aibă în vedere impactul pozitiv extraordinar pe care un antidot, mai cu seamă un vaccin, îl va genera.

Acţiunea unui vaccin, spune CF, va termina ciclul epidemiologic, schimbând radical, în sens pozitiv, psihologia oamenilor, sentimentul şi încrederea pe pieţe şi în economie.

 

Risc înalt

Instituţia evidenţiază faptul că ultimul raport al Comisiei Europene privind sustenabilitatea datoriei publice pe anul 2019 plasează riscul aferent datoriei publice a României la o valoare înaltă, cu excepţia celei pe termen scurt, în înrăutăţire de la un nivel mediu, în cadrul raportului pe anul 2018.

În lipsa unor măsuri de corecţie, datoria publică a României ar ajunge la 62,3% din PIB, în anul 2025, şi la circa 91,2% din PIB, în 2030.

Cifrele privesc situaţia anterioară izbucnirii pandemiei şi încorporează majorarea pensiilor pe calendarul actual.

Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Lăcrămioara Perijoc boxează pentru aur la Campionatele Europene de la Belgrad

Pugilista română Lăcrămioara Perijoc va lupta pentru medalia de aur în cadrul categoriei 54 kg, la Campionatele Europene de box de la Belgrad, după...

UTA lui Mircea Rednic a „topit” Oțelul, la Arad

UTA Arad s-a impus cu scorul de 3-1 în fața formației Oţelul Galaţi, pe teren propriu, în etapa a șasea a play-out-ului Ligii 1. Toate...
Ultima oră
Pe aceeași temă