11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieArcelorMittal susține achiziționarea de către UE a celei mai mari oțelării europene

ArcelorMittal susține achiziționarea de către UE a celei mai mari oțelării europene

Joi, ArcelorMittal a depus oferta cu concesiile, se arată într-un document publicat pe site-ul Comisiei Europene, fără să fie furnizate alte detalii.

CE a extins termenul limită privind adoptarea unei decizii până în 23 mai, faţă de termenul precedent din 19 aprilie.

Autorităţile UE sunt îngrijorate că preluarea Ilva de către ArcelorMittal ar putea reduce concurenţa la unele produse din oţel carbon şi ar duce la preţuri mai ridicate pentru clienţii din sudul Europei.

În decembrie, ArcelorMittal a ajuns la un acord preliminar privind vânzarea oţelăriei sale din Piombino, Italia, producătorului de oţel Arvedi, tot pentru a obţine aprobarea autorităţilor UE în vederea achiziţionării Ilva.

În iunie, ArcelorMittal a ajuns la un acord pentru a cumpăra Ilva, dar de atunci procesul de achiziţie s-a blocat, din cauza dificultăţilor legale şi a unei investigaţii anti-concurenţă a UE, care se teme că preţul oţelului în Europa ar putea creşte în urma preluării Ilva.

Oţelul galvanizat este folosit în industria auto, în sectorul construcţiilor şi la fabricarea de electrocasnice de mari dimensiuni.

Oţelăria Piombino produce anual 800.000 de tone de oţel galvanizat.

Sindicatele de la Ilva se opun tranzacţiei deoarece se tem că ar putea fi concediaţi mii de angajaţi. În prezent, peste 14.000 de persoane lucrează la oţelărie.

Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi furniza oţelul pentru producătorii auto, de echipamente electrice şi constructorii de nave. Guvernul italian a preluat, temporar, controlul la oţelăria Ilvo, pentru a supraveghea lucrările de curăţare ale acestei oţelării implicată într-un scandal de poluare.

Recent, Arcelor a anunţat că va înfiinţa în Taranto un centru de cercetare-dezvoltare (R&D), cu o investiţie iniţială de zece milioane de euro, şi va folosi noile tehnologii, astfel încât emisiile de dioxid de carbon cauzate de producerea oţelului să fie scăzute.

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă