Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Aurul, moneda preferată de refugiu, când mai atractivă, când mai puţin

Aurul, moneda preferată de refugiu, când mai atractivă, când mai puţin

Iar s-a scumpit metalul preţios. Maxim istoric în România, pe fondul evoluției pieței americane. Piața aurului este printre cele mai dinamice din acest an. Metalul prețios a reușit să se aprecieze cu aproximativ 15%, de la începutul anului.

Florin Budescu 0 comentarii

Nivelul ridicat de incertitudine a ultimelor luni care au trecut din acest an a reprezentat un context favorabil pentru aur, care reprezintă o alternativă pentru investitori, în momentele de criză. Modificările frecvente de atitudine ale investitorilor s-au putut observa însă și în evoluția prețului metalului, care a fost agitată și în reprize, arată o analiză XTB România.

Tendința a fost remarcată și la sesiunea de luni, când prețul aurului a atins, în prima parte a zilei, cea mai mare cotaţie din octombrie 2012 (1766 de dolari).

Ulterior, a pierdut în totalitate avansul și a întrerupt o serie de cinci zile succesive de creștere. Inițial, aurul a beneficiat de creșterea cererii, ca urmare a poziției președintelui Fed, Jerome Powell.

Acesta a anunțat că redresarea economică s-ar putea extinde pe întregul an, iar rata șomajului și contracția economică din Q2 ar putea atinge cele mai ridicate valori de la Marea Depresiune din anii 30.

Oficialul american a declarat că instituția centrală are numeroase instrumente disponibile pentru susținerea economiei.

Scenariul a readus în atenția investitorilor o perspectivă de revenire economică lentă, în care stimulentele monetare masive vor determina devalorizarea monedelor și vor duce la perioade inflaționiste.

„Şeful Fed a susținut că ritmul de revenire a economiei va depinde de descoperirea unui vaccin”, explică Radu Puiu de la XTB.

 

Temeri evaporate

În a doua parte a sesiunii, au apărut informații legate de un posibil vaccin. Moderna a anunțat că vaccinul său experimental a înregistrat rezultate promițătoare în prima fază a testelor clinice.

Aceasta a trezit speranțele investitorilor cu privire la faptul că revenirea va fi mai scurtă, aşa că plasamentul de refugiu a devenit mai puţin atractiv.

În plus, accentuarea apetitului pentru risc a dus la o reducere a cererii pentru titluri de stat americane și, implicit, la o apreciere a randamentelor.

Această evoluție a afectat prețul aurului, oferind o alternativă de activ de refugiu cu un randament superior. Acesta e contextul în care gramul de aur a marcat o valoare-record în România.

Comentarii

loading...