15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieBanca Europeană de Investiţii nu va mai finanţa proiecte care ţin de...

Banca Europeană de Investiţii nu va mai finanţa proiecte care ţin de combustibili fosili

Totul, pentru a-şi alinia strategia cu obiectivele sale climatice. Planul propune reducerea sprijinului pentru proiectele de infrastructură energetică bazate pe petrol, gaze sau cărbune, oprind companiile să solicite împrumuturi BEI după finalul anului 2020.

BEI a subliniat că accentul pus pe investiţiile pe termen lung înseamnă alinierea la prevederile Acordului de la Paris, care urmăreşte să limiteze încălzirea globală la 1,5°C peste nivelurile din anul 1990, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

“Această tranziţie va fi profundă. Solidaritatea e necesară pentru a ne asigura că grupurile sau regiunile potenţial vulnerabile sunt sprijinite”, spune raportul BEI. Instituţia financiară a declarat că va înfiinţa un fond de tranziţie în Energie pentru a sprijini proiectele ce ajută statele membre UE să treacă la o economie mai curată. În trecut, BEI a finanţat proiectele privind combustibilii fosili, inclusiv conducta de gaze Trans Adriatic şi instalaţiile de stocare a petrolului din Cipru.

Reducerea creditării combustibililor fosili se face pe fondul presiunii crescânde asupra instituţiilor financiare, de a-şi reduce expunerea la proiecte cu emisii ridicate de CO2. Luna trecută, 80 de organizaţii ale societăţii civile şi cadre universitare au publicat o scrisoare deschisă către BEI, prin care solicită băncii să pună capăt finanţării combustibililor fosili, care depăşeau 2,4 miliarde de euro în anul 2018, informează Mediafax.

 

Strategia există deja

Pe 28 noiembrie 2018, Comisia Europeană și-a prezentat viziunea strategică până în anul 2050, privind emisiile zero de CO2. Efectiv, aceasta înseamnă decarbonizarea completă a statelor UE în următorii 30 de ani.

Strategia arată cum poate ajunge Europa neutră climatic, investind în soluții tehnologice realiste, asigurând, în același timp, echitatea socială pentru o tranziție justă

Comisia spune că viziunea ei privind un viitor neutru climatic acoperă aproape toate politicile UE și e conformă cu obiectivul Acordului de la Paris, de a menține creșterea temperaturii globale la sub 1,5 grade Celsius sub nivelul din anul 1990.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă