10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieBanca nu e frate cu românul. Suntem ultimii din Europa

Banca nu e frate cu românul. Suntem ultimii din Europa

Chiar și așa, reușisem treptat să creștem până la un aproximativ decent 40% din PIB. Astăzi, valoarea creditului privat nu mai sare de 26%, mult chiar și sub Bulgaria.

Firmele și populația din România au cel mai scăzut nivel de creditare raportat la Produsul Intern Brut, iar aceasta nu este deloc o veste bună într-o țară cu economie dependentă de capitalurile străine.

Creditele acordate de bănci firmelor și populației din România reprezintă doar 26% din Produsul Intern Brut, iar acesta este cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană. Președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu, apreciază că, în acest context, ar fi cazul ca autoritățile să elaboreze o strategie centrată pe creșterea gradului de intermediere.

„După cum se ştie, noi suntem la cel mai scăzut nivel de intermediere financiară din Uniunea Europeană, în momentul de faţă cu 26% intermediere financiară. Apropo, intermedierea financiară este definită ca raportul dintre creditul neguvernamental şi produsul intern brut. Ca să ştim despre ce vorbim. Cu 26% în clipa de faţă, România, din păcate, se găseşte în coada listei de intermediere financiară”, a afirmat Sergiu Oprescu.

 

Există viață bună fără credit?

El a spus că există o legătură directă între intermedierea financiară şi bunăstarea economică dintr-o societate.

Sergiu Oprescu a declarat că în orice formă am discuta despre intermedierea financiară două resurse sunt vitale pentru a asigura creşterea intermedierii financiare în România. O primă resursă este lichiditatea din sistem, iar o altă resursă este capitalul băncii.

„După cum ştim, suntem într-un mediu extrem de reglementat. În clipa de faţă, reglementarea la nivelul sistemului bancar este la cote extrem de ridicate. Ca atare, această resursă, capitalul bancar, este o resursă necesară, nu întotdeauna suficientă pentru că avem nevoie şi de lichiditate, dar este o resursă absolut necesară pentru ca pe baza acesteia să putem să construim o tactică sau o strategie de creştere a intermedierii financiare”, a precizat Sergiu Oprescu.

 

Statul s-ar putea implica

El a declarat că ar trebui să existe un program naţional de creştere a intermedierii financiare.

„Ar trebui să venim în faţa societăţii şi să explicăm ce trebuie făcut pentru ca să putem să creştem intermedierea financiară în România. Pentru că prin creşterea intermedierii financiare fiecare dintre noi, fie că este antreprenor, societate comercială, persoană fizică, în final beneficiază, de fapt, şi de drept la accesul la resurse financiare”, a spus Sergiu Oprescu.

Preşedintele Consiliului Director al ARB consideră că programul ar trebui să cuprindă cel puţin cinci paşi. Un prim pas îl reprezintă stabilirea obiectivului; al doilea identificarea strategiei de atingere a obiectivului; al treilea pas constă în inventarierea resurselor existente; al patrulea pas presupune găsirea mecanismelor prin care este facilitată atingerea obiectivului; iar ultimul pas îl reprezintă sindicalizarea obiectivelor cu toţi factorii de comandă din societate.  

Cele mai citite
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...

Zi perfectă pentru românce la Madrid! Irina Begu și Jaqueline Cristian au obținut victorii importante

Irina Begu s-a calificat în turul secund al turneului WTA 1.000 de la Madrid, în timp ce Jaqueline Cristian a reuşit să acceadă pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă