Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Băncile vor putea amâna plata ratelor la creditele datorate

Băncile vor putea amâna plata ratelor la creditele datorate

BNR va transmite scrisori de informare tuturor creditorilor privind posibilitatea restructurării creditelor debitorilor şi aplicarea noilor reglementări.

Florin Budescu 0 comentarii

Amânarea la plată, determinată de situaţia actuală, nu trebuie asociată dificultăţii financiare a debitorului. Creditul acestuia nu trebuie reclasificat, iar banca nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.

BNR spune că măsurile de susţinere a debitorilor vor fi reflectate în situaţiile băncilor similar cu practica UE, prin aplicarea cadrului european de reglementare prudenţială şi contabilă.

Băncile au constituit şi menţinut rezerve de lichiditate, care pot fi utilizate pentru cereri mărite de lichiditate, pe parcursul unei crize. BNR permite băncilor neîncadrarea în nivelul minim al indicatorului de lichiditate, pentru folosirea rezervelor la o bună funcţionare a sectorului bancar şi a ajuta băncile în asigurarea de lichidităţi suficiente firmelor şi populaţiei.

BNR va evalua permanent, situaţia fiecărei bănci şi, în funcţie de evoluţia impactului generat de pandemia Covid-19, va lua măsurile ce se impun. Aceste interpretări legate de nerambursare, în condiţiile pandemiei de Covid-19, se bazează pe prevederile Ghidului EBA GL/2016/07, fiind agreate cu Autoritatea Bancară Europeană.

Ele creează premisele pentru sprijinirea clienţilor cu credite în curs de derulare şi facilitarea accesului la noi linii de finanţare, cu menţinerea în limite acceptabile a bonităţii instituţiilor financiare, precizează comunicatul.

 

Şi IFN-urile

BNR confirmă IFN-urilor că restructurările creditelor acordate celor afectaţi de pandemie, prin suspendarea/îngheţarea pe o perioadă determinată a plăţilor scadente, nu atrag automat necesitatea constituirii de provizioane specifice de risc de credit, deci mecanismul nu va implica acumularea de zile de întârziere la plata ratei de credit.

În cazul IFN-urilor, supuse unor cerinţe suplimentare de prudenţă în restructurarea creditelor, banca centrală confirmă acestor creditori că restructurarea creditelor persoanelor afectate de pandemia COVID-19 nu determină clasificarea automată a respectivelor împrumuturi într-o categorie inferioară de risc de credit şi, implicit, nici cerinţe suplimentare de provizionare.

Comentarii

loading...