19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieBanii pe şomajul tehnic au început treptat să intre

Banii pe şomajul tehnic au început treptat să intre

Microeconomic, lucrurile sunt mai complicate. Banii întârzie. Ştefan Mandachi, proprietarul mai multor business-uri, spune: „În câteva cuvinte, afacerea e la pământ, dacă vreţi un rezumat succint. Şi producţia e închisă, şi cele 55 de restaurante pe care le deţin (n.r.: Mandachi deţine reţeaua Spartan), şi hotelul, şi imobiliarele”.

Ce funcţionează? Singurele care funcţionează sunt un restaurant şi un hotel, puse tot la dispoziţia statului, gratuit”, explică afaceristul, care are un hotel şi mai avea în construcţie altul, dar a anulat lucrarea.

Ştefan Mandachi aşteaptă de la stat banii pe şomajul tehnic. Câţi salariaţi a trimis în şomaj tehnic?

„O parte dintre salariaţi i-am ţinut cu plata la zi. În reţeaua proprie, avem 500 de oameni în şomaj tehnic. În total, şi cu reţeaua de franciză, să fie încă 300 – 400”, spune Mandachi.

 

Covid-19 blochează şi ce merge în criză

Afacerea are şi de primit de la stat TVA. Plata TVA a întârziat, nu ne-a fost dat la timp, ci după vreo trei săptămâni”. Care e miza financiară? Am 350.000 de euro de recuperat din TVA. Furnizorii noştri nu activează doar pe HoReCa, cum e, de pildă, cazul cu caserolele de plastic sau şerveţelele, industria lor a funcţionat, şerveţelele dezinfectante şi biocidele au mers în continuare”, explică afaceristul.

Aceşti furnizori au venit la firmă, cerând achitarea debitelor. Situaţia e tipică.

„Noi suntem închişi cu totul. Nici nu am ştiut când vin banii pe şomajul tehnic, nu am avut nici o garanţie, nici o stabilitate, cumva, din partea statului, că, da, în data de cutare vin banii”, afirmă Ştefan Mandachi.

Care este miza financiară la şomajul tehnic? Este vorba despre resursa umană. Un om care are 12.000 de lei net se trezeşte cu 75% din salariul mediu (n.r.: 3.189 de lei e salariul mediu net, conform Statisticii). „Fără nici un calcul adiacent sau al pierderilor ca brand, ori franciză, avem numai noi pierderi de vreo 400.000 de euro”, spune Mandachi.

Matematic, trebuiau deja să vină deja banii de la ANOFM, pentru şomajul tehnic. Cum stă afaceristul?

„Pe o firmă, au intrat bani, însă pe celelalte încă nu. Suceava este în carantină generalizată şi avem şi noi oameni din firmă virusaţi sau carantinaţi, nu am putut să avem un flux corepunzător nici în ceea ce priveşte informaţiile, pentru că sunt foarte mulţi oameni care sunt efectiv indisponibili”, a spus afaceristul României libere.

 

Industria hotelieră, la pământ

Călin Munteanu este proprietarul Hotelurilor Christina şi Christina Plus, din Bucureşti. Care este impactul coronacrizei, ca miză financiară? „100%, pierdere totală. Christina Plus, cu şapte camere… l-am închis de tot, iar Hotel Christina este operaţionabil, dar nu am nici un client”, spune Munteanu, explicând că, de când cu starea de urgenţă, a avut ocupate nouă camere, pe care a încasat 500 – 600 de euro.

Capacitatea totală a celor două hoteluri e de 31 de camere, 24 pe Christina şi şapte pe Christina Plus. Comparativ, explică afaceristul, în aprilie, cele două unităţi hoteliere „ar fi trebuit să facă încasări măcar de vreo 55.000 de euro. Am înscris salariaţii la şomaj tehnic. Nu mi-au dat nici un leu. Eu am plătit integral salariile oamenilor, în continuare, pentru că nu au ce să mănânce, ca să-mi ţin echipa”.

Munteanu aşteaptă şi compară: „Acum trei ani, am avut o doamnă în concediu de maternitate şi am primit banii pe concediul ei după doi ani şi jumătate, în februarie. Situaţia era diferită, pentru că PSD nu a dat la nimeni nimic. Cum au venit liberalii, au dat banii pe care trebuiau să-i dea”, spune Călin Munteanu.

 

Cresc ratele

Semne de bani de la ANOFM există? „Poate apar mâine-poimâine, cert e că până azi nu i-am văzut”, continuă afaceristul. Care sunt piederile?

„Cam 10.000 de euro pe lună doar din salarii, Am rate la bănci de alte aproximativ 10.000 de euro pe lună, rezultate din construcţia hotelului. Am semnat hârtiile ca să primesc perioada de graţie, conform OG 37. Urmează zilele acestea să aflu ce şi cum”, explică omul de afaceri.

Dacă totul merge conform regulilor şi primeşte amânarea la plată, îi cresc ratele, pe următorii cinci ani de credite, cu vreo 1.500 de euro pe lună, „care la mine este foarte mult, Hotel Christina fiind făcut în anul 2007, la maximul de preţ. Am renunţat la restaurant cu câteva luni înainte de criză şi am apelat la catering. Aştept. Nu e bine deloc”, spune Călin Munteanu, care a constatat că în Bucureşti, din 86 de hoteluri de patru stele, sunt teoretic operaţionale 33, „dar eu suspectez că vreo două – trei sunt rămase acolo pentru că nu şi-au schimbat formal statusul online”.

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă