11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieBarometru de opinie: Politicile fiscale vor trage în jos economia în 2019

Barometru de opinie: Politicile fiscale vor trage în jos economia în 2019

Barometrul Business Focus 2019, realizat de experţii KeysFin pe baza interviurilor realizate cu oameni de afaceri reprezentativi, sugerează că investiţiile străine se vor lăsa aşteptate în acest an, din cauza instabilităţii fiscale.

În opinia a 82% dintre antreprenorii chestionaţi, lipsa de predictibilitate fiscală este cea mai mare provocare a acestui an. Ea va influenţa semnificativ apetitul investitorilor, atât români, cât mai ales străini, pentru deschiderea unor noi afaceri. „Cele peste 800 de modificări realizate anul trecut în legislaţia fiscală, culminând cu controversata ordonanţă privind «lăcomia», emisă în decembrie, au influenţat în mod semnificativ percepţia investitorilor privind evoluţia economică a României în 2019“, arată KeysFin.

Experţii atrag atenţia că, faţă de Barometrul de opinie din 2018, gradul de incertitudine privind perspectivele fiscale a crescut cu peste 6%, semn că problemele s-au accentuat în acest segment. Astfel, dacă anul trecut oamenii de afaceri situau inflaţia pe locul secund la capitolul riscuri pentru economie, în 2019 scăderea investiţiilor reprezintă principala preocupare, dincolo de fiscalitate.

64% din cei chestionaţi se aşteaptă la o scădere a investiţiilor în economie, pe fondul înrăutăţirii perspectivelor macroeconomice.

„2019 se anunţă a fi un an de standby pentru mulţi investitori. Lipsa de predictibilitate a deciziilor administrative, evoluţia pieţei valutare, constrângerile semnificative din domeniul finanţărilor şi accentuarea crizei din piaţa muncii vor influenţa în mod semnificativ apetitul investiţional“, arată datele KeysFin Business Focus 2019.

 

Scumpirea creditării descurajează investiţiile

Scăderea investiţiilor private în economie, mai ales a celor greenfield, cu potenţial de dezvoltare pe orizontală, va fi influenţată şi de posibila restrângere şi eventuala scumpire a creditării, pe fondul măsurilor administrative anunţate de autorităţi la finele anului trecut. „57% dintre investitori au indicat scumpirea creditării drept una dintre principalele provocări din 2019. «Ordonanţa lăcomiei» va determina instituţiile financiare să-şi reconsidere business-urile din România, iar consecinţele s-ar putea vedea într-o scumpire a creditării şi o reducere a liniilor de finanţare pentru business-ul românesc. Aceste măsuri vor influenţa semnificativ percepţia investitorilor străini, iar o retrogradare a României de către agenţiile de rating nu este exclusă“, se arată în analiză.

 

Principalele riscuri pentru economie în 2019

Potrivit Barometrului, deprecierea leului (estimată de 43% dintre respondenţi), blocajul financiar (36%), creşterea preţurilor la utilităţi (27%) şi criza de pe piaţa forţei de muncă (23%) au fost menţionate, de asemenea, pe lista principalelor riscuri pentru economie.

Investitorii au mai menţionat la capitolul riscuri pentru economie „zgomotul“ de pe scena politică şi o posibilă înrăutăţire a situaţiei economice mondiale.

Totodată, puseul inflaţionist din economie este preconizat să continue şi în acest an, influenţat, printre altele, de deciziile administrative privind suprataxarea furnizorilor de energie şi de evoluţia preţurilor la nivel mondial.

În aceste condiţii, întrebaţi fiind la ce cotaţie cred că va fi tranzacţionat euro în primul semestru, majoritatea investitorilor (55%) au indicat intervalul 4,68–4,7 lei, cu o perspectivă de trecere peste acest nivel în a doua parte a anului.

21% dintre investitorii chestionaţi de KeysFin văd euro peste pragul de 4,7 lei, iar 24% au evitat să se pronunţe, considerând că previziunile sunt greu de făcut, având în vedere evoluţia prea puţin predictibilă a cursului valutar.

„Modul în care Banca Naţională va gestiona politica monetară, în tandem cu măsurile fiscale anunţate sau preconizate de Guvern, va fi extrem de important pentru investitori, pentru starea de spirit a acestora. Într-o economie încă fragilă, slab capitalizată, cu multiple dezechilibre, cu o balanţă comercială tot mai dezechilibrată şi tot mai multe incertitudini privind finanţarea deficitului bugetar, evoluţia leului în raport cu principalele valute va reprezenta un barometru semnificativ privind starea economiei“, estimează analiştii KeysFin. În opinia acestora, o eventuală înăsprire a politicii monetare în acest an este de anticipat. „Chiar dacă BNR a păstrat dobânda-cheie la începutul acestui an, nu este exclus ca pe parcursul următoarelor luni să-şi modifice poziţia în funcţie de situaţia din economie“, spun experţii.

 

Ce va merge bine în 2019

Potrivit estimărilor oamenilor de afaceri chestionaţi, comerţul, industria prelucrătoare, transporturile, construcţiile şi agricultura sunt sectoarele care vor genera în acest an cele mai mari cifre de afaceri.

Statisticile arată, de altfel, că dintre cele peste 41.000 de companii cu cifra de afaceri cuprinsă între 300.000 şi 1 milion de euro, în 2018, 37% aveau comerţul ca principal domeniu de activitate, 13% industria prelucrătoare şi aproape 10% transport şi depozitare.

Din punct de vedere al ratei profitabilităţii, afacerile cu cel mai mare potenţial se anunţă a fi cele din IT&C, serviciile medicale private şi cele de divertisment şi cultură (spectacole, concerte, evenimente şi pariuri sportive, care şi în 2018 au generat cele mai mari rate de câştig raportate la investiţii, de peste 30%).

 

Blocajul financiar se va menţine

Din punct de vedere al riscului de afaceri, 59% dintre respondenţi estimează că în prim-plan se va afla comerţul, 49% văd un risc semnificativ în construcţii, 47% în imobiliare, iar 25% în industria prelucrătoare. La polul opus se vor afla business-urile din sănătate şi educaţie.

„Într-o economie slab capitalizată, comerţul va continua să genereze cele mai multe insolvenţe şi falimente, pe fondul accentuării blocajului financiar. Sectorul construcţiilor se anunţă a fi, totodată, un domeniu sensibil, perspectivele unei încetiniri a cererii în sectorul imobiliar, pe fondul limitării accesului la creditare urmând să genereze un posibil puseu negativ“, au mai declarat experţii.

Barometrul KeysFin privind economia românească a fost realizat în perioada decembrie 2018 – ianuarie 2019, pe un eşantion reprezentativ de 150 de companii din diverse domenii de activitate, de la comerţ la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.    

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă