11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieBERD: România va înregistra o recesiune profundă

BERD: România va înregistra o recesiune profundă

Cererea internă și cea externă vor fi afectate substanțial de impactul economic. Primul trimestru (Q1) al anului va fi parțial afectat. E prevăzută, spune Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), o rată de creștere profund negativă în Q2.

Recuperarea va fi probabil treptată, pentru că incertitudinile vor tempera sentimentul economic pozitiv. Creșterea șomajului și insolvenţele vor împiedica redresarea mai prestantă.

Închiderea temporară Dacia și Ford și a altor companii productive va avea impact imediat pe exporturi. BERD nu se aşteaptă la revenirea rapidă a producției la capacitate completă. Pe lângă scăderea ofertei, exporturile vor fi afectate negativ şi de scăderea cererii externe.

După o scădere marcantă a exporturilor anul acesta, efectele de bază și recuperarea cererii externe vor permite creşterea, anul viitor. Conținutul ridicat de importuri al exporturilor și reducerea cererii interne vor contracta considerabil importurile, anul acesta.

 

Creşterea mare a salariilor se încheie

Această scădere a importurilor ar induce o contribuție pozitivă foarte mică a exporturilor nete, ce vor deveni negative anul viitor. Creșterea mare a salariilor se va încheia, atrage atenţia BERD.

Cauza: șomajul și pierderile salariale de la concedierile temporare, plus impactul negativ al izolării și neîncrederea asupra consumului privat, ce va scădea, cu o recuperare ezitantă în următorii doi ani.

Poziția deteriorată a veniturilor și pierderea încrederii gospodăriilor vor avea impact în formarea de capital, prin scăderea rezidențialelor. Debitorii pot amâna împrumuturile, dar cererea de noi împrumuturi pentru locuințe ar scădea, deci investițiile în rezidențiale vor recupera lent. Investițiile din bani UE vor permite o recuperare a formării de capital, dacă Guvernul va avea resurse de cofinanțare.

“Consolidarea fiscală e inevitabilă în viitorul apropiat și va încetini recuperarea în 2021 și 2022.” prognoză BERD

Negativ vor fi afectate şi investițiile corporative, cu siguranță în 2020 și eventual în continuare. Garanțiile de stat la împrumuturi pentru IMM vor oferi o anumită pernă de amortizare.

Pe termen mediu, România ar putea beneficia de realocarea capacităților de producție: multinaționalele europene ar putea încerca să majoreze capacitățile din Europa, pentru a proteja lanțurile de producție de perturbările globale.

Creșterea din ultimii ani a fost alimentată de o politică fiscală prociclică, ce duce la un deficit bugetar ridicat, spațiul fiscal pentru a contracara evoluțiile recesioniste pare limitat, atrage atenţia BERD, subliniind: „Consolidarea fiscală e inevitabilă în viitorul apropiat și va încetini recuperarea în 2021 și 2022”.

 

Turismul, impact mic

BNR trebuie să găsească un echilibru între gestionarea cursului de schimb și injectarea de lichiditate. Efectele negative din Italia anulează perspectivele, din cauza unui grad relativ mare de integrare comercială, prezenței investitorilor italieni și scăderii venitului migranților.

Totuşi, spune BERD, impactul crizei din turism va fi destul de limitat, deoarece turismul joacă un rol mult mai mic decât în Croația sau Bulgaria.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă