18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieBitcoin a atins un nou record, de aproape 18.000 de dolari

Bitcoin a atins un nou record, de aproape 18.000 de dolari

Creşterea de peste 1.700% înregistrată de moneda virtuală în acest an a provocat îngrijorări că piaţa este într-o bulă speculativă care s-ar putea sparge într-o manieră spectaculoasă.

Bitcoin s-a apreciat numai în decembrie cu aproape 80%, fiind pe cale să marcheze cea mai bună lună, în termeni procentuali, după decembrie 2013.

Vineri, bitcoin a atins un maxim de 17.900 de dolari pe platforma belgiană Bitstamp.

Bitcoin a crescut cu 20% începân de de luni, iar tranzacţiile au fost ceva mai calme faţă de fluctuaţiile uriaşe care au avut loc în ultimele săptămâni, volatilitatea fiind mai scăzută după lansarea contractelor futures pe bursa Cboe Global Markets, duminică.

Analiştii afirmă că preţul bitcoin este susţinut de viitoarea lansare a contractelor futures pentru bitcoin de către CME Group, care va avea loc duminică.

”Există speranţa că lansarea contractelor futures va semnala deblocarea banilor investitorilor instituţionali către piaţa instrumentelor financiare digitale şi că va avea loc o creştere rapidă a cererii şi o recunoaştere a acestei tehnologii şi a principiilor  acesteia”, a spus Charles Hayter, fondator al site-ului Cryptocompare.

În afara pieţei monedelor virtuale, îngrijorările legate de banii care sunt atraşi de aceste instrumente financiare sunt în creştere.

Un studiu realizat de Anglia Ruskin University, Trinity College Dublin şid Dublin City University, publicat vineri, afirmă că bitcoin reprezintă un pericol pentru stabilitatea monedele şi pieţele tradiţionale.

Cele mai citite

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă