10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieBloomberg: Cea mai rapidă creştere economică din UE nu i-a făcut mai...

Bloomberg: Cea mai rapidă creştere economică din UE nu i-a făcut mai bogaţi pe români

„Beneficiile vieţii în economia cu cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană ar putea să nu mai dureze prea mult pentru români. În pofida faptului că Guvernul a mărit într-un mod extravagant salariile din sectorul public şi a redus impozitele, bogăţia ţării balcanice – calculată după activele nete ale cetăţenilor ca parte din venitul disponibil – rămâne la fel ca acum cinci ani”, arată o analiză publicată duminică de agenția Bloomberg, citată de Mediafax.

„Pentru unii (n.n.- dintre români), câştigurile acoperă doar cheltuielile esenţiale de zi cu zi, inclusiv alimente şi haine, lucru de înţeles într-o ţară a cărei condiţii de viaţă se află printre cele mai grele din UE”, mai arată sursa citată.

De altfel, Florian Libocor – economistul-şef al BRD Groupe Societe Generale SA din Bucureşti – a declarat că oamenii și-au crescut gradul de îndatorare pe baza aşteptărilor pozitive, dar la un moment dat, o corecţie este inevitabilă.

Agenția notează că deja apar primele semne ale unei presiuni asupra cetăţenilor: inflaţia s-a apropiat de 4% în decembrie, iar banca centrală a început să majoreze ratele dobânzilor. „S-ar putea să fie deja prea târziu să economisească suficienţi bani pentru a amortiza o eventuală lovitură”, mai arată Bloomberg.

Guvernul estimează o încetinire a ratei de creștere economică la 4,4% în acest an. În primele nouă luni din 2017, PIB-ul a crescut cu 7%, după ce în trimestrul trei rata a fost de 8,8% raportat la perioada similară din 2016.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă