13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieBNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul anului

BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul anului

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019, în contextul în care excedentul de cerere a rămas ridicat, dezechilibrele comerciale nu au fost corectate şi presiunile inflaţioniste rămân prezente în economie, a anunţat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

În luna mai, BNR a revizuit în creştere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3%, în scădere de la 3,1%, pentru decembrie 2019.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut uşor în luna iunie, la 5,40%, de la 5,41% în mai, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,82% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Dezechilibrele comerciale, în contextul unui excedent de cerere şi a avansului importurilor, a rămas o problemă, a avertizat, miercuri, Isărescu. 

”Există dezechilibre comerciale şi nu le corectăm încă. Corecţia va fi inevitabilă, deficitul comercial nu poate creşte la infinit. (…) Balanţa bunurilor ar trebui să ridice semne de întrebare”, a spus guvernatorul.

Exporturile României au urcat în primele cinci luni cu 8,8%, importurile au avansat cu 9,3%, iar deficitul comercial a crescut cu 12,3%, la 5 miliarde euro, potrivit datelor publicate în iulie de INS.

Isărescu a avertizat că datele din primele şase luni, care au indicat un avans al inflaţiei peste pragul de 5%, au creat aşteptări inflaţioniste.

”Rămân presiuni inflaţioniste în economie. (…) După aproape jumătate de an în care toţi au scris despre inflaţia de 5%, au apărut aşteptări inflaţioniste. Şi la agenţii economici, dar şi la bancheri”, a spus Isărescu.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă