13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieBossul de la Renault a fost arestat din nou în Japonia, în...

Bossul de la Renault a fost arestat din nou în Japonia, în baza unor alte acuzaţii

Anunţul a fost făcut de presa niponă şi anulează, astfel, orice speranţă că magnatul auto ar putea fi eliberat pe cauţiune, relatează BBC.
Carlos Ghosn a petrecut ultima lună într-o închisoare din Japonia, fiind acuzat de abuz de fonduri şi de faptul că ar fi ascuns de fisc 80 de milioane de dolari din veniturile sale de la Nissan.
Joi, o instanţă niponă a respins cererea procuraturii de a prelungi reţinerea sa, speculându-se, astfel, faptul că ar  putea fi eliberat pe cauţiune. Numai că vineri a fost din nou arestat, aducându-i-se alte acuzaţii, fapt care periclitează şi mai mult imaginea celui care a fost cel mai puternic om din industria auto mondială.
Potrivit radiodifuzorului japonez NHK, procurorii îl acuză de această dată pe Carlos Ghosn de faptul că ar fi transferat către Nissan o pierdere de peste 16 milioane de dolari, rezultată dintr-o investiţie privată a sa, în urma crizei financiare din 2008.
O figură recunoscută şi respectată în industria auto mondială, Carlos Ghosn nu a răspuns încă la ultima acuzaţie, dar a negat în mod constant toate învinuirile anterioare făcute de procurorii niponi  împotriva sa.
Cazul este extrem de neobişnuit, nu doar pentru că un director executiv de profilul lui Ghosn a fost arestat, ci şi din cauza deciziilor juridice controversate, precum cea de joi, în care instanţa niponă a respins cererea de menţinere a arestului.  

 
Ce riscă fostul şef al Alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi

 
Dacă va fi găsit vinovat de acuzaţiile care i se aduc, fostul Chief Executive Officer al Renault-Nissan-Mitsubishi, o figură proeminentă în industria auto mondială, ar putea primi până la 10 ani de închisoare şi o amendă de până la 700 de milioane de yeni japonezi (6,2 milioane de dolari), conform autorităţilor de reglementare japoneze, citate de BBC.
Această ultimă mişcare juridică în cazul său înseamnă că va rămâne în închisoare. Detenţia sa pune la îndoială şi viitorul Alianţei – un grup global de producţie a automobilelor care include Renault, Nissan şi Mitsubishi.
Nissan şi Mitsubishi l-au demis pe Carlos Ghosn din funcţia de preşedinte după arestarea sa luna trecută. În schimb, Renault l-a menţinut în funcţie, numind temporar în locul său un director executiv adjunct care a preluat conducerea companiei.

 
Cine este super-managerul supranumit “Ucigaşul costurilor”

 
 
Statutul de „erou” a lui Ghosn a fost atât de mare, încât viaţa sa a fost subiectul unui serial de benzi desenate animate, foarte popular în Japonia.
Carlos Gohsn, brazilian de origine libaneză şi cetăţean francez, a declarat că originile sale multiculturale l-au ajutat să se adapteze rapid în orice parte a lumii în care a condus afacerile grupului Renault.
În Franţa a fost denumit „ucigaşul costurilor”, după ce a făcut adevărate minuni pentru a revigora compania Renault. În trecut, a fost văzut ca un potenţial preşedinte pentru Liban. Într-un sondaj de opinie din 2011, japonezii au declarat că ar fi o persoană potrivită care să le conducă ţara. Carlos Ghosn s-a clasat pe locul al 7-lea în respectivul sondaj, înaintea lui Barack Obama, care a fost pe poziţia a 9-a.

 

Cele mai citite

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă