10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieBucureştiul se împrumută ca să aibă apă caldă în continuare

Bucureştiul se împrumută ca să aibă apă caldă în continuare

 Municipalitatea a decis ca, după încheierea şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti de săptămâna trecută, să îi convoace pe consilieri la o şedinţă de îndată, după ce aceştia au părăsit plenul. O astfel de şedinţă se organizează de regulă pentru rezolvarea unor chestiuni de urgenţă.

În acest caz, Administraţia Firea tocmai se confruntase cu refuzul consilierilor generali de a aproba împrumut, în valoare de 462.661.949 lei, adică de 100 de milioane de euro.

Bucureştenii nu plătesc decât o parte din costul încălzirii, restul fiind acoperit de PMB, prin subvenţii. Sistema pe care vrea Firea să o pună-n mişcare arată astfel: PMB plăteşte în avans sume de bani către Romgaz, care, în contul banilor primiţi, livrează gaz către Electrocentrale Bucureşti (Elcen).

Elcen, la rândul ei, livrează agent termic către Radet, care îl distribuie bucureştenilor. O altă variantă este ca Primăria Bucureşti să plătească subvenţia către Radet, urmând ca banii să ajungă la Elcen, care, la rândul ei, va plăti Romgaz.

Datornici

Până la acest moment, PMB nu a plătit decât subvenţia pe decembrie 2018. Elcen a anunţat că din iunie riscă să nu mai primească gaz de la Romgaz şi să nu mai poată să dea apă caldă în Capitală.

Gheorghe Piperea, expert în insolvenţă, a declarat României libere că „aprobarea (n.r.: pentru împrumut) este obţinută. În momentul de faţă se discută, se negociază cu Ministerul Finanţelor Publice. Banii aceştia ar trebui să intre cam în două săptămâni“.

Până la urmă, explică Piperea, „consilierii generali au fost convinşi, pentru că nu există o altă soluţie: dacă nu există aceşti bani, nu are cum să se plătească factura la Elcen, iar Electrocentrale Bucureşti nu are cum să-şi plătească factura la Romgaz“.

La precedenta discuţie, expertul în insolvenţă spusese RL că se vor face nişte artificii juridice şi se vor găsi nişte bani. La această soluţie se referea?

„Este unul dintre aceste artificii. Eu nu i-aş spune neapărat artificiu. Este o soluţie. De asemenea, urmează să se facă o rectificare bugetară prin august, în aşa fel încât cele 900 de milioane de lei care au fost luate de la Primăria Capitalei să fie reintroduşi, ca să se poată acoperi tot ceea ce este necesar anul acesta“, a spus Gheorghe Piperea.

Două opţiuni

Gabriela Firea spunea că nu are de unde să dea acum nişte sume foarte mari de bani. Despre aceşti bani este vorba. Ce urmează cu Radet?

„În momentul de faţă“, a detaliat Piperea, „există două opţiuni: ori se continuă cu transferul de business de la Radet la Termoenerge­tica, dar şi de la Elcen la Termoenergetica, dar aceasta presupune un timp destul de îndelungat. Cealaltă opţiune este să se reia ideea fuziunii, presupunând însă că se modifică planul de reorganizare de la Elcen, iar în decembrie, când ajungem noi în apel, se revine la situaţia de reorganizare“.

Mai era o soluţie propusă de regretatul Tudor Popescu, expertul în Energetică: până se clarifică situaţia juridică şi financiară, direcţia de specialitate din Primăria Capitalei să preia afacerea Radet şi să se ocupe de termoficarea bucureşteană. Este de actualitate?

„Aceasta era soluţia de ava­rie. Nu este cazul, pentru că nu suntem într-o situaţie de avarie“, susţine Gheorghe Piperea. Adică Bucureştiul va avea apă caldă în continuare? „Da, bineînţeles. Astăzi, iarăşi, domnii de la Elcen ameninţaseră că opresc apa caldă, ceea ce este ilegal. Urmează să se furnizeze în continuare apă caldă, bineînţeles, în condiţii de vară, pentru că suntem în sezonul cald. Evident, nu mai este nevoie de aceeaşi cantitate de căldură“, a explicat Piperea.

Chestiuni juridice

Elcen spunea că o factură scadentă la 60 de zile ar fi trebuit deja să fie plătită pe 9 mai şi, pentru că aceasta nu s-a întâmplat, nu mai poate să dea apă caldă pentru Capitală, pentru că nu mai are bani să plătească mai departe la Romgaz, care taie gazul.

„S-au rezolvat aceste chestiuni care sunt juridice, şi nu economice“, continuă expertul, detaliind în continuare că „nici Romgaz nu-şi poate permite să opreas­că în totalitate furnizarea de gaz, pentru că este vorba despre o chestiune de siguranţă naţională şi în primul rând este o chestiune de sigu­ranţă economică a Romgaz. Nici Elcen nu poate să-şi permită să piardă un client ca Radet şi să lase populaţia în situaţia aceasta“.

„Aici nu este o chestiune de joc de şah, pe care crede că-l face Elcen, aici este o chestiune de situaţie-limită, pe care încercăm să o rezolvăm împreună cu entitatea care a încurcat lucrurile, adică Guvernul“, a adăugat Piperea.

Într-adevăr, Gabriela Firea a declarat că s-a ajuns în această situaţie din vina Guvernului. „Vreau să vă spun de ce s-a ajuns aici, după ce trei ani de zile n-am avut nici o întârziere. În decembrie anul trecut, PMB a primit o sumă mai mică cu 500 de milioane de lei, care era planificată pentru plata gazelor. Nu am primit nici o explicaţie oficială şi clară“, a spus Firea.

„Sumele ni se cuveneau, iar direcţia de specialitate deja planificase plăţile. Ulterior, PMB a primit sumele de la Ministerul Finanţelor, dar am primit lună de lună cu câte 100 de milioane de lei mai puţin decât ni se cuvenea“, a continuat primarul general.

Sustenabilitate

Care este soluţia de ieşire din criză? „Această soluţie, în momentul de faţă, are două componente: acel împrumut şi rectificarea bugetară din august“, explică Gheorghe Piperea.

Într-adevăr, vara e mai simplu, te descurci altfel, este nevoie de o cantitate mai mică de energie calorică. Dar la iarnă bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură? „Da, bineînţeles că da. Pro­blema este alta: bucureştenii trebuie să aibă apă caldă şi căldură şi la iarnă, şi peste cinci ierni, şi peste cincizeci de ierni“, atrage atenţia ­Piperea.

Adică soluţia care va fi găsită trebuie să fie una sustenabilă pe termen lung, nu una pe termen scurt? „Da, aceasta înseamnă că, din punct de vedere juridic, lucrurile se soluţionează prin acest transfer de business sau prin fuziune. Din punct de vedere economic, se lansează suficient de puternic şi după aceea se păstrează ritmicitatea investiţiilor în infrastructură şi în tehnologizarea CET-urilor“, răspunde expertul în insolvenţă.

„Am început deja aceste investiţii“, continuă acesta, afirmând: „Ce ne interesează este nu o soluţie din aceasta, de provizorat, aşa cum ne obişnuiseră cele două entităţi până în anul 2016. Ne interesează o soluţie consoli­dată, ca să stea în picioare zeci de ani de acum încolo, nu de pe un an pe altul“.

Expertul se referă la upgradarea infrastructurii pe POIM? „Nu numai. Există şi alte surse de finanţare. Primul pas este pe Programul Operaţional Infrastructură Mare“, a declarat Gheorghe Piperea, expert în insolvenţă, „României libere“.

Datoria acumulată de Radet faţă de Elcen, la 22 aprilie 2019, pentru obligaţiile curente pentru care s-au emis facturi, a crescut exponenţial la 535.347.522 de lei. Totodată, datoria Elcen faţă de Romgaz, la 24 aprilie 2019, pentru obligaţii curente, a crescut la 636.586.763 de lei, susţinea recent Elcen.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă