3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieBucureştiul va rămâne fără apă caldă şi căldură

Bucureştiul va rămâne fără apă caldă şi căldură

Mulți dintre cei peste 1,3 milioane de bucureșteni conectați la rețeaua publică de termoficare ar putea ajunge să se spele cu apă încălzită la aragaz, în condițiile în care lucrările majore de refacere a conductelor, absolut vitale pentru funcționarea sistemului, vor fi din nou amânate.

Primăria Capitalei și-a propus să reabiliteze din fonduri proprii numai 137,5 km din cei aproape 4.000 km de conducte, câţi are rețeaua de termoficare a Bucureștiului.

Peste 80% din rețea, a doua ca mărime din lume după cea din Moscova, datează din anii ‘60 -‘70 și are nevoie de reparații majore. Apa caldă trimisă prin rețeaua plină de rugină și petice devine un pericol pentru sănătate.

,,Rețeaua aceasta de termoficare poate fi comparată cu o găleată cu fundul spart.” analişti Frames

,,Riscul ca Bucureștiul să rămână fără apă caldă și căldură, în orice moment, este unul major, sistemul de termoficare aflându-se în pragul colapsului”, afirmă analiştii Frames. Pe măsură ce lucrările de reabilitare întârzie, rețeaua se degradează și mai mult, iar consecințele vor fi pe măsură.

La rețeaua de termoficare administrată de Termoenergetica sunt racordate, în prezent, peste 500.000 de apartamente şi 5.000 de instituţii de stat, inclusiv școli, spitale şi firme particulare.

Rețeaua aceasta de termoficare poate fi comparată cu o găleată cu fundul spart, explică Frames. Presiunea din conducte, în sezonul de iarnă, a scăzut progresiv de la 8 – 9 bari la 3,5 – 4 bari și chiar sub acest nivel.

 

Apă de adaos în devălmăşie

Așa a ajuns Elcen să fie nevoită să pompeze în rețea până la 2.000 t de apă de adaos/oră. În 2016 nu depăşea 1.200 t.

,,Creşterea volumului de apă de adaos atrage o degradare şi mai mare a reţelei de termoficare, pentru că vine însoţită de reactivi chimici ce corodează conductele şi limitează debitele de agent termic.

Peste 2.000 t/h se intră într-o zonă periculoasă, existând riscul de avarii majore’’, arată analiza.

Anul trecut, Primăria bugetase reabilitarea a 31,2 km de conducte. Nu se știe exact cât s-a realizat. Radet/Termoenergetica nu au prezentat nici o informare concretă.

Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...
Ultima oră
Pe aceeași temă