12.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăEconomieBursa de la București a deschis în scădere puternică

Bursa de la București a deschis în scădere puternică

UPDATE: Bursa de Valori Bucureşti (BVB) continuă să scadă, iar minusul indicelui BET a depăşit pragul de 10%. Mai multe bănci şi companii din energie sunt pe roşu, iar Banca Transilvania înregistra un minus de peste 14%.

Participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

În plus, Teodorovici a anunţat că, începând de la 1 ianuarie 2019, va fi impusă o plafonare a preţului la gazele naturale la 68 lei/MWh, o măsură necesară pentru că, spune el, producătorii vând gazele naturale extrase la un preţ de trei ori mai mare decât preţul de producţie. Măsura se va aplica până în 28 februarie 2022, potrivit ministrului.

UPDATE: Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avertizat că piaţa de capital din România a intrat într-o zonă care pune în pericol perspectivele de dezvoltare, inclusiv o eventuală promovare a bursei la statutul de piaţă emergentă. 

BET, indicele care arată evoluţia celor mai lichide 15 companii, era pe minus cu 7,51%, la o jumătate de oră de la deschidere, în contextul anunţării unor măsuri care vizează, prin altele, introducerea de noi taxe pentru bănci şi limitarea preţului gazelor.

Totodată, indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, era în scădere cu 7,35%, în timp ce indicele BET-FI al SIF-urilor înregistra o depreciere de -2,77%. BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, consemna o scădere de 5,61%.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 6,76%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a consemnat o depreciere de 5,24%.

Valoarea totală a schimburilor realizate miercuri, până la ora 10:30, pe Bursa de Valori Bucureşti, se situa la aproape 778,98 milioane de lei (167.602.561 de euro).

Cele mai mari scăderi erau consemnate la Oltchim, de 14,89%, Banca Transilvania (-14,89% ) şi Teraplast (-10,07%).

Cele mai citite

VIDEO. Incendiu în incinta noului terminal al Aeroportului Craiova

Incendiul care a izbucnit luni în incinta noului terminal al Aeroportului Craiova a generat o situație de alertă, însă a fost gestionat rapid și...

Maia Sandu a lansat o campanie de promovare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE

Președinta Maia Sandu a lansat o campanie de promovare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, făcând apel la liderii civici să...

Astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan / Șansa plutește-n aer, dar lipsește un Dudu Georgescu

Se pare că toate astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan în fotoliul de primar general. Altfel nu se explică bătălia oarbă pentru căutarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă