12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieCabinetul Orban subţiază în continuare reţeta bugetară

Cabinetul Orban subţiază în continuare reţeta bugetară

După dezmăţul bugetar din ultimii aproape trei ani, Cabinetul Orban este obligat să restrângă drastic cheltuielile. Altfel, în perspectiva următorilor patru ani, deficitul bugetar se va duce la cer.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale pe 2020. Cabinetul Orban şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru cele două legi. PSD a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu existenţa unui conflict Guvern – Parlament, cu privire la modul în care au fost promovate acestea.

Efectul pervers al acţiunii la CCR este că unele prevederi toxice din OUG 114 ar fi în vigoare şi bugetul de stat ar fi dat peste cap, cifrele din lege devenind un joc pe hârtie, faţă de realitatea din conturile bugetare.

„Guvernul a fost nevoit să adopte o OUG, care să permită intrarea în vigoare a prevederilor pentru care şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului.” Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului

Din acest motiv, Executivul a adoptat o OUG, care să permită intrarea în vigoare a prevederilor cuprinse în proiectul de lege, ce corecta unele prevederi din OUG 114, pe care Executivul şi-a asumat răspunderea.

Este vorba despre îngheţarea indemnizaţiilor pentru demnitari, încetarea detaşărilor din sectorul privat în instituţiile de stat şi suspendarea aplicării prevederilor Codului Administrativ pentru aleşii locali, până la 1 ianuarie 2021. De asemenea, a fost îngheţată valoarea punctului de amendă din Codul Rutier.

 

Pilonul II şi băncile îşi vin în fire

Alte măsuri adoptate în această OUG sunt eliminarea obligaţiei de majorare suplimentară a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii, precum şi prevederile legate de comisioanele de administrare, care dădeau peste cap Pilonul II de pensii private obligatorii.

Se elimină și taxa de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din Energetică şi încetează detaşările din sectorul privat, în instituţiile de stat. Fondul de Dezvoltare şi Investiţii se desfiinţează, la data încetării contractelor aflate acum în curs de desfăşurare.

Se elimină şi taxa pe activele bancare, care acum un an oferea, la orizontul acestui moment, posibilitatea dispariţiei multor bănci de retail.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă