11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieCadrul legislativ lacunar e principala provocare la Fondul pentru Mediu

Cadrul legislativ lacunar e principala provocare la Fondul pentru Mediu

Fondul pentru mediu este format dintr-un set de taxe şi contribuţii, precum cele privind deşeurile şi poluarea, printre care e şi discutabila taxă auto. Prevederile acestea sunt în vigoare încă din anul 2005. 97% dintre respondenții la un sondaj EY consideră că actualul cadru legislativ nu e clar, nici corelat cu realitatea economică.

La contribuția de 2 lei/kg pentru ambalajele introduse pe piață, 54% dintre respondenți au menționat că determinarea cantităților se face prin estimări teoretice. Doar 22% calculează contribuția pe baza proceselor verbale de cântărire, ceea ce este recomandat, fiind una dintre cele mai sigure metode de calcul.

Au respondenţii siguranța că au identificat toate obligațiile către AFM? Doar 51% dintre ei au răspuns afirmativ. Numai 16% dintre participanții la sondaj consideră că, la o inspecție fiscală de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), nu li se vor impune sume de plată suplimentare.

„Actualul cadru legislativ privind Fondul pentru Mediu nu e clar, nici corelat cu realitatea economică.” EY

România liberă a constatat că, intrând pe site-ul AFM, nu găseşti o listă sintetică a taxelor şi contribuţiilor ce trebuie plătite, iar tema site-ului e depăşită.

Sondajul EY a relevat că, în contextul actual, automatizarea proceselor de determinare a taxelor la Fondul pentru Mediu e o necesitate. 82% dintre respondenți consideră că utilizarea unei aplicații IT i-ar ajuta să-și gestioneze mai eficient problema ambalajelor.

 

Automatizare

Importanța automatizării proceselor a fost semnalată de faptul că determinarea contribuțiilor e un exercițiu consumator de timp și resurse, iar identificarea bazei de calcul poate implica mai multe departamente și deținerea unor date și informații de natură tehnică, juridică sau fiscală.

31% dintre respodenţi folosesc în prezent o formă de automatizare în cadrul procesului de determinare, calculare și declarare a obligațiilor.

Dintre aceștia, 52% folosesc tabele Excel, 19% au o aplicație dezvoltată independent și dedicată doar calculului ambalajelor, iar 29% folosesc o aplicație integrată în sistemul actual de gestiune.

Cele mai citite

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....
Ultima oră
Pe aceeași temă