15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomie„Câlcâiul lui Ahile“ la Pilonul II: statul, singurul garant al banilor

„Câlcâiul lui Ahile“ la Pilonul II: statul, singurul garant al banilor

În afara argumentelor de tipul „statul nu dă faliment niciodată, dar privații da“, guvernanții vor exploata toate slăbiciunile legislative din jurul Pilonului II, în demersul de a demola sistemul de pensii administrate privat. Ministrul Muncii a declarat că va face o amplă prezentare a Pilonului II, cu avantaje și dezavantaje, astfel încât cotizanții să poată opta în cunoștință de cauză. Vor urma lovituri “sub centură” date administratorilor care au profitat de legislația ambiguă timp de 10 ani, dar și mistificări cu privire la faptul că Pilonul I ar fi infailibil.

„Marea problemă a Pilonului II de pensii este aceea că doar jumătate din legislația aferentă acestuia a fost aprobată. După doi ani de la intrarea în vigoare a sistemului de pensii administrate privat, ar fi trebuit să apară cea de-a doua parte a legii, vizând mecanismul detaliat de colectare și funcționare, obligațiile administratorilor și modul în care asigurații vor beneficia de pensie atunci când se vor retrage din activitate. Această parte a legii nu este rezolvată și va fi ușor de atacat de către guvernanți, care vor să acapareze aceste fonduri la Pilonul I. Aceasta pentru că singurul garant al pensiilor din Pilonul II a rămas statul. Administratorii privați nu au nici o obligație de a garanta ceva, prin lege. Așadar, tot statul garantează că vom primi banii din pilonul II, însă fără să fie indexați la inflație și fără comisioanele administratorilor, care sunt uriașe“, au declarat surse avizate pentru „România liberă.“
Acestea consideră că, grație unui lobby eficient al părților interesate, România nu a urmat modelele occidentale în care funcționează sistemele de pensii administate privat. “În Olanda, de pildă, legea prevede clar faptul că administratorii garantează un randament însemnând cel puțin rata cumulativă a inflației, la care se adaugă o rată minimă de profitabilitate. La noi, administratorii nu garantează absolut nimic”, au spus sursele citate.

Acestea atrag atenția că Pilonul II a fost gânduit pentru a le asigura salariaților un venit  decent atunci când se vor retrage din activitate, prin cumularea celor două pensii: cea de stat (care este supusă unor riscuri precum crize financiare globale) și pensia privată, care să vină în completare. Guvernul nu a respectat, însă, graficul de creștere a contribuțiilor către Pilonul II, astfel că acesta nu s-a putut capitaliza așa cum se prevăzuse inițial. Ca să-i pună capac Pilonului II, guvernanții au afirmat, recent, că au în vedere o înghețare a contribuțiilor pentru cel de-al doilea semestru al anului.

„Chiar dacă pilonul II are lacune legislative, desființarea lui nu este o rezolvare. Aceasta întrucât Pilonul I nu poate fi capitalizat. Banii nu pot fi înmulțiți, pentru că sunt cheltuiți lunar pentru acordarea drepturilor pensionarilor în plată. Este nevoie și de o soluție complementară în care o parte din bani să poată fi înmulțiți“, afirmă sursele RL. Acestea consideră că marea problemă a României este aceea că există foarte multe persoane care nu contribuie la Pilonul I, însă beneficiază de pensii foarte mari (așa-numitele pensii speciale): “Concluzia e că și dacă se desființează pilonul II, nu va fi echitate socială. Nici cu noua lege a pensiilor nu se va face mare brânză. Avem 5 milioane de persoane cu pensii sub medie și doar 250.000 cu pensii peste medie. E nevoie de multe simulări pe perioade mari de timp și bazate pe diverse scenarii economice. Deocamdată nu s-au făcut nici un fel de consultări pe legea pensiilor”. 

Ce se garantează prin Pilonul II 

Legea în vigoare garantează că participanții la fondurile de pensii private obligatorii vor încasa, la data pensionării, valoarea contribuțiilor plătite, mai puțin comisioanele reținute de administratori. Legea nu prevede obligativitatea unei garanții cu privire la asigurarea unui randament sau la indexarea valorii contribuțiilor cu inflația. Din acest motiv, randamentele generate de fonduri ar putea fi mai mici decât rata inflației. Legea impune atât pentru fondurile de pensii obligatorii, cât și pentru cele facultative, un randament minim, astfel încât performanța lor să nu scadă prea mult față de media pieței. Rentabilitatea minimă pentru fondurile de pensii private este anunțată, periodic, de Autoritatea de Supraveghere Financiară.  

Cele mai citite

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă