10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieCam 15 miliarde de lei, adică peste 3 miliarde de euro -...

Cam 15 miliarde de lei, adică peste 3 miliarde de euro – sarcina pensiilor speciale

Problema pensiilor speciale (fără contributivitate) e mai mare decât credem şi nu o simplă temă de campanie, ci o componentă esenţială la stabilitatea bugetului. Există pensii de serviciu (numite, în general, pensii speciale, ceea ce este o eroare) date militarilor (din Armată şi servicii secrete) şi magistraţilor.

Pe de altă parte, există pensii speciale (ce nu sunt pensii de serviciu), un blestem, o cauză a îngustării spaţiului fiscal disponibil pentru investiţii de stat.

Valentin Ionescu, expert în management, fost secretar de stat în Ministerul Muncii, a calculat pentru România liberă miza pensiilor speciale.

În total, aproximativ 14 – 15 miliarde de lei/an, adică vreo 3,2 miliarde de euro, reprezentând 1,6% din PIB – este sarcina fiscală pusă de pensiile speciale pe buget.

Poliţie: 4 miliarde de lei; Apărare: 3,5 miliarde de lei; Justiţie: 4,9 miliarde de lei; MAE: nu le-a publicat; SRI: 0,663 miliarde de lei; SIE: 1 miliard de lei; STS: 1,6 miliarde de lei; Senat: 14 milioane de lei; Camera Deputaţilor: 31 de milioane de lei (inclusiv pensiile de serviciu ale parlamentarilor); CCR: 802 milioane de lei; Curtea de Conturi: nu le-a publicat; Ministerul Transporturilor: 500 de milioane de lei. În total, 14 – 15 miliarde de lei/an, adică vreo 3,2 miliarde de euro. 1,6% din PIB.

Cei mai mulţi (3.849), erau beneficiarii Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor, în cazul acestora înregistrându-se cea mai mare pensie medie: 18.629 de lei, din care 17.319 lei din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat, relatează Agerpres.

 

Corpul diplomatic, la secret

De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului Diplomatic şi Consular al României (date nepublice, în prezent) beneficiau 845 de persoane. Pensia medie era de 5.547 de lei, din care 3.073 de lei sunt de la bugetul de stat.

Jocul politic se va împleti, în perioada următoare, cu chestiunea aceasta a pensiilor speciale. Aceasta pentru că, dacă un guvern responsabil (indiferent de ce culoare politică) doreşte ca România să treacă de vămile următorilor ani, va trebui să ţină cont şi de chestiunea acestor pensii speciale. Şi să treacă treptat pensiile de serviciu pe contributivitate, pentru a micşora în timp povara plăţilor de stat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă