Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Capital: Documentul care detonează conducerea ASF

Capital: Documentul care detonează conducerea ASF

Contestația depusă de USR la Curtea Constituțională precum și contestațiile ce urmează să fie depuse de PNL la aceeași instituție puteau fi motivate inclusiv cu ajutorul unei mai vechi decizii a CCR, care îl vizează pe Victor Ciorbea, actual șef al instituției Avocatul Poporului.

Rl online 0 comentarii

Capital a descoperit că , tot printr-o decizie a Curții Constituționale, cazul Ciorbea capătă valoare de lege și ar fi trebuit respectat ca atare de către parlamentarii care au decis componența noului ASF.

Chiar dacă parlamentarii nu au luat seamă de cazul Ciorbea, deşi ar fi trebuit, potrivit CCR, considerentele din motivarea deciziei Ciorbea ar trebui să se aplice actualilor membrii ai Consililui ASF. Aşa cum vom vedea mai jos, dacă s-ar aplica, măcar trei membri ai Consiliului se vor afla în stare clare de incompatibilitate, inclusiv preşedintele Leonardo Badea.

Întreaga procedură de numire a actualilor membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea fi reluată şi mai mulţi membrii ai actualei conduceri ASF, inclusiv preşedintele, să fie revocată. Aceasta pentru că USR a depus o contestaţie prin care ridică problema neconstitutionalităţii procedurii de numire. La fel, spun sursele Capital, urmează să facă şi PNL săptămâna viitoare.

În esenţă, atât USR cât şi PNL invocă, ca principal argument, faptul că o parte dintre candidaţi, unii dintre ei aleşi între timp ca membri ASF, nu îndeplinesc condiţia în ceea ce priveşte experienţa

Sursele Capital spun că PNL urmează să invoce şi alte argumnete cum ar fi starea de incompatibilitate a unora dintre candidaţi sau faptul că parlamentarii au obligat candidaţii să opteze pentru o singură poziţie în ASF.

În orice caz, o decizie mai veche a Curţii Constituţionale, despre care presa a scris pe larg, poate fi un sprijin în folosul celor care contestă numirea actualului consiliu ASF. Este vorba despre decizia care a statuat că fostul premier, Victor Ciorbea, se află în stare de incompatibilitate cu poziţia de membru al Consiliul ASF.

Mai mult, însă, o altă decizie a Curţii Constituţionale dă cazului Ciorbea valenţe de lege, ceea ce înseamnă că ar fi trebuit să fie luat în seamă inclusiv la numirea actualilor membri ASF.

Continuarea, pe capital.ro.

Comentarii

loading...