7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăEconomieCarburanţii vor avea denumiri diferite, din 12 octombrie. Măsura va fi aplicată...

Carburanţii vor avea denumiri diferite, din 12 octombrie. Măsura va fi aplicată în toată Europa

Scopul deciziei de schimbare a denumirii carburanţilor este acela de a furniza mai multe informaţii despre conţinutul sortimentelor, dar şi de a ajuta orice cetăţean care călătoreşte pe continent şi pe insulele care aparţin de ţările europene să cumpere carburanţii de care are nevoie, informează Fuel Identifiers.

Benzina va fi marcată cu litera E

Toate maşinile alimentate cu benzină vor folosi carburanţi notaţi cu litera ”E”, încadrată într-un cerc. Litera va fi urmată obligatoriu de una sau de două cifre, după caz. Astfel, dacă şoferii vor vedea inscripţia E5 într-un cerc deasupra pompei, înseamnă că pot cumpăra benzină de 95 sau de 98 care are maximum 5 procente etanol, arată sursa citată.

Benzina E10 va fi de 95 sau de 98 şi cu 10% etanol în compoziţie. Anumite vehicule nu dispun de motoare care să utilizeze carburant cu atât de mult etanol, astfel că şoferii trebuie să fie foarte atenţi cu ce alimentează, ca să nu se trezească cu avarii, pe termen lung.

Motorina, semnalizată cu litera B

Noul simbol pentru motorină va fi litera ”B”, integrată într-un pătrat. Deşi pare derutant, B vine de la procentul de bio-diesel din motorină. Astfel, va exista motorină B7 la pompe începând cu 12 octombrie 2018. În viitor, va apărea motorina B10 şi, ulterior, sortimentul XTL. Acesta reprezintă motorina sintetică, pe care o fabrică deja mai multe companii.

Foarte important, şoferii nu vor putea face confuzii de alimentare, chiar dacă motorina va fi marcată cu litera B. Aceasta, deoarece gura de alimentare a rezervoarelor moderne de benzină nu permite accesul unei pompe pentru motorină. Şoferii cu maşini mai vechi trebuie să fie, însă, în continuare atenţi atât la sortimentul înscris deasupra pompei folosite, cât şi la inscripţia de pe capacul care acoperă capacul rezervorului maşinii.  

Carburanţii alternativi, marcaţi cu un romb

Rombul va fi simbolul geometric pentru toţi carburanţii alternativi, precizează Fuel Identifiers. H2 va fi inscripţionat pe pompele speciale de alimentare cu Hidrogen, în timp ce pompele de GPL vor fi singurele care nu îşi schimbă denumirea, însă cele trei litere vor fi încadrate într-un romb.

Pompele de gaz natural lichefiat vor avea avea inscripţia GNL într-un romb, iar cele cu gaz natural comprimat vor avea GNC în aceeaşi formă.

Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă