17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieCartofii şi citricele, alimentele care s-au scumpit cel mai mult în 2019

Cartofii şi citricele, alimentele care s-au scumpit cel mai mult în 2019

În martie faţă de februarie, cel mai mult s-au scumpit citricele (plus 4,5%), cartofii (plus 4,41%) şi legumele şi conservele de legume (plus 2,84%).

Pe de altă parte, de la începutul anului ouăle s-au ieftinit cel mai mult, preţul scăzând cu 5,22%. Reduceri nesemnificative de preţ (minus 0,2%) au înregistrat fasolea boabe şi alte leguminoase.

Faţă de luna februarie, produsele alimentare care s-au ieftinit cel mai mult sunt ouăle (minus 5%), fructele proaspete (minus 2,1%) şi carnea de porc (minus 0,11%).

În ansamblu, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,49% în martie faţă de luna precedentă şi cu 3,08% faţă de ultima lună a anului trecut.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, în martie cel mai mult s-au scumpit tutunul şi ţigările, cu 1,55% faţă de februarie şi cu 4,22% faţă de decembrie 2018, şi combustibilii (plus 1,13% faţă de februarie şi plus 3,82% faţă de decembrie 2018). Medicamentele se află pe locul trei în topul scumpirilor din acest an, cu un plus la preţ de 1,19%.

Pe de altă parte, detergenţii s-au ieftinit în martie faţă de februarie, preţurile scăzând cu 1,13%, iar de la începutul anului nu au fost consemnate scăderi de preţ în cazul mărfurilor nealimentare.

Preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,54% în martie faţă de februarie şi cu 1,75% de la începutul anului.

În cazul serviciilor, de la începutul anului cele mai semnificative scumpiri au fost înregistrate pe segmentul igienă şi cosmetică (plus 2,26%), în timp ce în martie faţă de februarie cel mai mult s-au scumpit abonamentele la televiziune, preţurile pe acest segment urcând cu 1,26%.

La polul opus este sectorul aerian care a cunoscut o scădere a tarifelor de 3,4% faţă de februarie şi de 7,39% faţă de decembrie.

Serviciile s-au scumpit, în februarie, cu 0,4% faţă de februarie şi cu 1,52% faţă de decembrie 2018.

Creşterea preţurilor de consum s-a temperat în martie la 0,49% faţă de februarie, însă rata anuală a inflaţiei a urcat la 4%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 4,45%, a mărfurilor nealimentare cu 4,15% şi a serviciilor cu 3,18%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul naţional de Statistică (INS).

În februarie, preţurile de consum au urcat cu 0,79% faţă de ianuarie iar rata anuală a inflaţiei a fost de 3,83%.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 3%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,1 pentru finalul anului viitor, a anunţat, în luna februarie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă