13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieCash-flow-ul pozitiv - cheia succesului. Nu fă cheltuieli non-core business

Cash-flow-ul pozitiv – cheia succesului. Nu fă cheltuieli non-core business

Zona de impact: Transporturile, industria de evenimente, Turismul și HoReCa. Fără reorganizarea business-urilor, multe companii riscă să se confrunte cu probleme financiare majore, care pot duce la insolvențe și faliment, spune Sierra Quadrant.

Peste 90% dintre companii sunt IMM și nu dispun de resurse financiare pe termen mediu și lung. Măsurile de restricție necesare, impuse de autorități pentru a combate epidemia, sunt de natură să creeze dificultăți semnificative, mai ales în asigurarea cash-flow-ului necesar afacerii.

Zeci de mii de firme riscă blocajul financiar. ,,Întreruperea culoarelor de transport de marfă și persoane pe relația cu Italia şi Spania generează pierderi financiare semnificative, pe care cele mai multe firme nu le-au luat în calcul”, spun experţii.

“Trebuie asigurat un buffer financiar care să le permită companiilor să facă față provocărilor din lanțul de plăți.” Ovidiu Neacșu, Sierra Quadrant

La fel în industria evenimentelor și la agențiile de turism, al căror cash-flow e puternic afectat. Aceste business-uri trebuie să ia urgent măsuri de reorganizare, pentru a evita blocajul, în condițiile în care interdependența pe lanțurile comerciale este extrem de ridicată în România.

“Dacă o firmă intră în insolvență, va atrage după sine mulți parteneri’’, afirmă Sierra Quadrant. Epidemia trebuie să determine oamenii de afaceri să-și reconfigureze business-urile. În astfel de vremuri incerte, dincolo de evitarea panicii, investitorii ce vor beneficia cel mai mult sunt cei care acționează acum.

 

Buffer financiar

Abordarea de tip ,,să așteptăm și să vedem’’ trebuie înlocuită cu măsuri stricte de control financiar, printre altele de “asigurarea unui buffer financiar care să le permită companiilor să facă față provocărilor din lanțul de plăți’’, afirmă Ovidiu Neacșu de la Sierra Quadrant.

Ajustarea planurilor de business pentru acest an trebuie să plece de la reevaluarea condițiilor pieței și de la implicațiile pe termen lung. Gestionarea optimă a numerarului, eliberarea sumelor suplimentare din bilanț, în general, reechilibrarea costurilor, pe baza previziunilor revizuite ale veniturilor, alături de reconsiderarea investițiilor, vor ajuta cel mai bine companiile, indiferent de cât durează epidemia.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă