Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cât de decalată digital este România faţă de Uniunea Europeană

Cât de decalată digital este România faţă de Uniunea Europeană

Pentru noi, Occidentul rămâne altă lume. Economiile central și est-europene zboară digital, cu Estonia aflată în fruntea plutonului. România, în schimb, stagnează.

Florin Budescu 0 comentarii

”Decalajele economiei și societății digitale România - UE stagnează la 16%, în anii 2014 și 2019”, arată Andreea Paul, coordonatorul unui recent studiu al think-tank-ului INACO.

România converge spre media UE la servicii de Internet, dar nu ține pasul cu digitalizarea serviciilor publice europene. Decalajele se adâncesc, în ultimii doi ani, la competențele digitale ale românilor.

Croația converge cel mai rapid spre media UE, în ultimii cinci ani, iar Estonia rămâne în fruntea plutonului economiilor central și est-europene, „care zboară digital, peste media UE”, arată Paul. Unde este România? Ţara noastră este singura din UE care abordează educația digitală opțional, la clasele primare 0 – IV.

”Decalajele economiei și societății digitale România - UE stagnează la 16%, în anii 2014 și 2019 .” Andreea Paul, INACO

Doar 10% din populația României are competențe digitale peste nivelul de bază. Suntem pe ultimul loc în UE. Digitalizarea rămâne un obiectiv nerealizat al Strategiei Naționale pentru Competitivitate 2014 – 2020.

Primele patru județe care au contractat fonduri europene dedicate digitalizării, de peste 200 de milioane de lei, sunt Ilfov, București, Cluj și Iași. 26 au contractat între 10 și 100 de milioane de lei, opt sub 10 milioane de lei, iar trei (Bacău, Caraș-Severin și Satu Mare) nu au contractat nici măcar un leu, arată studiul INACO.

 

Nici un leu

Şapte județe nu au reușit să absoarbă efectiv încă nici un leu din fondurile europene dedicate digitalizării: Botoșani, Hunedoara, Mehedinți, Sălaj, alături de cele trei care nu au contractat fonduri europene.

Ce ar trebui să facem ca să crească competitivitatea digitală, care ar trebui să fie un obiectiv regional și național? Să introducem educația digitală încă din primii ani de școală şi să creăm câte un laborator educațional digital inteligent în fiecare școală, pentru a asigura accesul gratuit al tuturor copiilor la educație digitală inteligentă.

Patru state UE sunt în top 10 economii competitive digital la nivel global, ce arată astfel: SUA, Singapore, Suedia, Danemarca, Elveția, Olanda, Finlanda, Hong Kong, Norvegia, Coreea de Sud.

Comentarii

loading...