16.7 C
București
marți, 28 septembrie 2021

CCR a amânat decizia privind impozitarea pensiilor de serviciu, contestată de Avocatul Poporului

Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat, marți, decizia privind contestațiile aduse noului sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.

Contestațiile au fost depuse de Avocatul Poporului și de ICCJ și se referă la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal al României.

Potrivit unui comunicat de presă difuzat marți de CCR, pronunțarea asupra acestor sesizări este amânată de magistrații CCR pentru data de 15 decembrie 2020.

În sesizarea trimisă la CCR, magistrații ICCJ semnalează că Legea pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal este neconstituţională în ansamblul ei, pe motiv că ar încalca mai multe articole din Constituţia României.

ICCJ menționează că unul dintre cele cinci principii ale fiscalităţii reglementate de Codul fiscal vizează “justeţea impunerii sau echitatea fiscală”, care “asigură ca sarcina fiscală a fiecărui contribuabil să fie stabilită pe baza puterii contributive, respectiv în funcţie de mărimea veniturilor sau a proprietăţilor acestuia”.

Dacă modificarea Codului Fiscal va fi admisă de CCR vor intra în vigoare noi tranșe de impozitare a pensiilor. Astfel, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte acest nivel.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă