6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieCe îi sperie pe investitorii din România

Ce îi sperie pe investitorii din România

“Instabilitatea politică a revenit în prim-plan, zgomotul politic fiind de natură să accentueze semnalele de alarmă privind evoluţia economiei”, arată analiza. Economia românească, într-un context internaţional plin de provocări, de la Brexit, la războiul comercial SUA – China şi problemele economice din Germania, este privită cu neîncredere.

Barometrul Frames, în rândul a 240 de oameni de afaceri, manageri şi experţi din domeniul economic, arată că 46% dintre investitori cred că economia merge într-o direcţie greşită, iar 39% consideră că trendul este pozitiv.

Creşterea preţurilor este în prim-planul preocupărilor managerilor. Companiile încearcă să acopere din preţuri problemele întâmpinate, de la scăderea vânzărilor, la blocajul financiar generat de neplata facturilor, creşterea salariilor, forţată de evoluţia câştigurilor din sectorul bugetar şi preconizata scumpire a utilităţilor, în perspectiva sezonului rece.

“Zgomotul politic devine tot mai puternic, iar consecinţele pot fi semnificative.” Analiza Frames

Creşterea inflaţiei e urmată, în topul temerilor, de o preconizată depreciere a leului, despre care majoritatea investitorilor cred că va urma. 54% dintre investitori au indicat cursul în jurul a 4,80 lei/euro.

Accentuarea blocajului financiar se află şi ea în topul preocupărilor investitorilor. Într-o economie în care marea majoritate a companiilor sunt slab finanţate, dinamica plăţilor şi încasărilor face diferenţa dintre supravieţuire şi insolvenţă.

 

Îşi amână plăţile

Şapte din zece companii declarau recent că îşi amână cu bună-ştiinţă plăţile, pentru a-şi acoperi probleme financiare imediate.

39% dintre investitori menţionează instabilitatea politică, care a depăşit ca importanţă şi scăderea comenzilor, şi criza de pe piaţa forţei de muncă, şi evoluţia fiscalităţii. E un semnal că zgomotul politic şi consecinţele sale pun presiune pe climatul de business, accentuând lipsa de încredere în economie.

“Căderea Cabinetului Dăncilă şi discuţiile privind formarea noului guvern nu erau luate în calcul în momentul realizării barometrului, însă zgomotul politic devine tot mai puternic, iar consecinţele pot fi semnificative”, se spune în analiza Frames.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă