8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieCe profit ar avea România de pe urma tehnologiei 5G

Ce profit ar avea România de pe urma tehnologiei 5G

Pentru românii de rând, acuzațiile Statelor Unite împotriva guvernului de la Beijing sau a unor companii din China sunt mai puțin importante. Interesul apropiat al cetățenilor este acela de a beneficia de comunicații 5G și, implicit, de telefoane 5G la prețuri acceptabile, chiar dacă pe ele scrie Made in China.

Un studiu recent prezenta cel puțin patru modele de smartphone compatibile 5G, care se pot cumpăra de la distribuitori din România. Ce-i drept, două dintre aceste modele poartă mărci chinezești consacrate: Huawei Mate 20 X 5G și Xiaomi Mi Mix 3 5G. Alte două modele aparțin unor firme din Coreea de Sud: Samsung Galaxy S10 5G și LG V50 ThinQ 5G.

Doi dintre operatorii de telefonie mobilă din România au prezentat încă de anul trecut asemenea modele de telefoane 5G, care sunt compatibile cu rețelele lor.

Guvernul României s-a angajat, chiar de anul trecut, din perioada în care Ministerul Comunicațiilor era condus de Alexandru Petrescu (PSD), să evalueze exigent furnizorii de echipamente 5G. Acest lucru este demonstrat de Memorandumul de înțelegere semnat în acea perioadă între România și Statele Unite. Deși președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, spunea că textul Memorandumului este secret, elemente din text au devenit totuși publice. Memorandumul valabil în România este asemănător celui semnat de Polonia, ambele documente fiind elaborate în contextul eforturilor Statelor Unite de a bloca accesul companiei Huawei la proiectele de construire a rețelelor 5G din diferite țări NATO.

Conform Strategiei naționale 5G, elaborată la finalul anului 2019, economia României ar urma să câștige 4,7 miliarde de euro și peste 250.000 de locuri noi de muncă în mod direct și indirect prin implementarea 5G. Pe ansamblu, la nivel european, beneficiile economice din implementarea 5G sunt estimate la 142 de miliarde de euro și peste 2,4 milioane de locuri de muncă.

Comisia Europeană a publicat la începutul anului 2020 un set de recomandări pentru statele UE în procesul de implementare a rețelei 5G. Grupate sub conceptul de „toolbox”, aceste recomandări se referă în mare parte la standarde de securitate pentru 5G și la asigurarea unui lanț de furnizori „divers și sustenabil” pentru noua rețea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Blinken acuză Beijingul de genocid în provincia Xinjiang

Beijingul continuă să comită genocid împotriva uigurilor și a altor minorități din provincia sa Xinjiang, a arătat secretarul de stat american Antony Blinken într-un...

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...
Ultima oră
Pe aceeași temă