10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieCe se va întâmpla anul acesta cu economia globală?

Ce se va întâmpla anul acesta cu economia globală?

Aşa cum am mai explicat, de aici, din România, ne preocupă în cel mai înalt grad ce se întâmplă în economia globală, pentru că România nu este izolată, ci în interdependenţă.

Iar aceasta în primul rând cu economia Uniunii Europene şi preponderent cu cea a Zonei Euro. Iar economia UE este puternic influenţată de pulsiunile pozitive sau negative care vin de peste Ocean, din Statele Unite.

De aceea, ne interesează ce se întâmplă azi cu ei, ca să aflăm ce ni s-ar putea întâmpla mâine nouă. Predicţia Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare în Europa (OCDE) dă o scădere a creşterii globale de la 3,5% la 3,3%. Conform Reuters, datele principale ale prognozei OCDE sunt următoarele:

Creștere globală: 3,4% în anul 2020, în scădere cu 0,1% față de prognoza anterioară; Creștere state G20: 3,5% în anul 2019 și de 3,7% anul viitor; Creștere SUA: 2,6% în anul 2019 și 2,2% peste un an; Creștere China: 6,2% anul acesta (0,1% sub previziunile anterioare) și 6,0% în anul 2020; Creștere Japonia: 0,8% pentru 2019 (0,2% sub previziuni) și 0,7% anul viitor; Creștere UK – 0,8% anul acesta (0,6% sub previziunile anterioare) și 0,9% în anul 2020.

 

Sentiment puternic negativ

Încrederea antreprenorilor şi cea a clienţilor au scăzut dramatic de la jumătatea anului 2017 în ţările OCDE. Undeva, de la finalul anului trecut, încrederea a trecut în domeniul negativ, unde fusese – însă din alte motive – la jumătatea anului 2016.

Intenţiile de angajare în ţările OCDE au scăzut şi ele. Situaţia cea mai dramatică este în Marea Britanie. Dacă în anul 2014 UK era la cer, cu cel mai pozitiv sentiment faţă de media anilor 2014-2019, de la momentul începerii campaniei pro Brexit, sentimentul pozitiv a mai apărut o singură dată, spre finalul anului 2017, peste media anilor luaţi în calcul.

Creşte sentimentul de incertitudine cu aproape 0,3% în SUA, 0,35% în statele UE, puţin mai mare în Germania, cu 0,52% în Japonia, cu 0,57% în Asia de Est şi în întreaga lume cu 0,55%.“

OCDE

În Zona Euro, intenţiile de angajare au crescut mult în anii 2017 şi 2018, atingând recorduri mult peste medie, iar acum au căzut complet. Graficul intenţiilor de angajare în acest an sunt cam tot pe-acolo şi în SUA, şi în UE.

Statele Unite au avut o creştere peste medie după alegerea lui Donald Trump, undeva la o treime din intenţia manifestată în UE, dar a căzut complet acum. Practic, în timp ce UK sapă mult sub medie, UE şi SUA baleiază în jurul acesteia.

 

Vulnerabilităţile din China, Europa şi de pe pieţele financiare pot deraia economia globală

Impactul simulat al unui declin de 2% pe an al cererii interne în China, pe doi ani, este sugestiv. Șocul incertitudinii acesteia ar fi o creștere cu 50 de puncte de bază a primei de risc pentru investiții.

Printre statele exportatoare de mărfuri sunt Argentina, Australia, Brazilia, Chile, Indonezia, Rusia, Africa de Sud și ceilalți producători de petrol. Asia de Est include China, Taipei, Hong Kong (China), Coreea, Singapore, Vietnam și alte țări.

OCDE a calculat o creştere a sentimentului de incertitudine cu aproape 0,3% în Statele Unite, 0,35% în statele UE, puţin mai mare în Germania, cu 0,52% în Japonia, cu 0,57% în Asia de Est şi în întreaga lume cu 0,55%. Exportatorii de bunuri de larg consum au, la acest indicator, o scădere de 0,43%.

Ca impact, creșterea mai lentă a creditării pentru dezvoltare poate slăbi Zona Euro. Pe de altă parte, economia Marii Britanii a slăbit din cauza referendumului privind Brexit-ul. Din acest motiv, de la jumătatea anului 2016, între tripleta Germania-Franţa-SUA şi UK a apărut o diferenţă de creştere de 1,7%. Evident, în defavoarea Londrei.

De remarcat şi declinul investiţiilor, de pe la jumătatea anului 2017, în timp ce în statele OCDE s-a constatat un mic declin, începând din a doua parte a anului 2018.

 

Ce fac pieţele de capital?

Capitalurile au scăzut anul trecut, așa cum toată lumea știe. Acest lucru înseamnă că anul acesta va urma un alt declin sau că suntem pregătiți pentru o revenire? Forbes detaliază un răspuns. Recordul istoric negativ este clar, spune publicaţia americană.

„Avem date privind rentabilitatea pieței de capital din anul 1926, atât cu modificările de preț, cât și cu câștigurile din dividende. Vestea bună este că, de-a lungul timpului, capitalurile (măsurate de Standard & Poor’s 500), când scad, îşi revin ulterior cu aproximativ 10% pe an”, spune Forbes.

Publicaţia subliniază informaţia aceasta: ce se va întâmpla cu capitalurile după ce au scăzut în anul 2018? Să luăm în calcul toți anii de scăderi dintre 1926 și 2017, 24 la număr. Veniturile medii din anul care a urmat au revenit în anul următor cu 10%, la fel cum este şi media generală.

Piaţa de capital se schimbă, ca trend, de la an la an, aşa cum ştiu deţinătorii de acţiuni cu experienţă. Anii de după un declin nu sunt diferiţi, dar uneori piaţa continuă să scadă pentru mai mulţi ani, cum s-au petrecut lucrurile în perioadele 1929-1931, 1939-1941 şi 2000-2002.

Dar uneori îşi revine substanţial, aşa cum s-au petrecut lucrurile între anii 1991 şi 2009. Aşadar, nu este uşor să ştii ceea ce va aduce anul acesta dacă ştii ce a adus anul care a trecut. Sunt foarte mulţi factori de intrare de luat în calcul.

Predicţia Fortune în privinţa SUA, pe de altă parte, este destul de moderată, oarecum optimistă. Publicaţia estimează că economia americană va încetini, dar nu va intra în recesiune. Economiştii analizează datele cifrice existente pentru a-şi realiza predicţiile. Ei aşteaptă o încetinire.

3,4%

va fi creşterea globală a economiei anul acesta, în scădere cu o zecime faţă de precedenta prognoză.

În noiembrie anul trecut, Goldman a afirmat că creşterea PIB-ului SUA va încetini la 1,8% în trimestrul al III-lea al acestui an şi cu 1,6% în timpul celui de-al patrulea trimestru. Impactul pozitiv al tăierii de taxe de la finalul anului 2017 se va estompa, în timp ce condiţiile financiare se vor înrăutăţi, a previzionat Goldman.

 

Alţii se aşteaptă la o recesiune

BNN Bloomberg, o televiziune canadiană de business, scria, la finalul săptămânii trecute, că specialiştii consultaţi nu sunt toţi de aceeaşi părere, dar unii dintre ei cred că recesiunea este o posibilitate distinctă în acest an. Nu o recesiune profundă, dar una care va împinge economia canadiană în recesiune tehnică pentru câteva trimestre.

Lucrurile, în ce priveşte Canada, sunt semnificative, pentru că economia Canadei e strâns legată de cea a SUA. Dacă la sud de Marile Lacuri este o răceală, gripa se simte ceva mai acut sau foarte tare, în alte cazuri, la nord. Aşadar, canadienii urmăresc cu atenţie vânzările cu amănuntul din Statele Unite, pentru că piața poate că pare să fi reacționat excesiv la datele economice date de Washington.

Pe de altă parte, China va continua încercările sale de intimidare, dacă statul canadian pare slab, susţine un expert în relații internaționale. DailyFix însă, pe de altă parte, anunţă o nouă cădere a preţului global la petrolul nerafinat.

Astfel, volatilitatea continuă să scadă pe piața petrolului brut, dar comercianții care se uită la topuri pot continua să favorizeze prețurile mai ridicate. Una peste alta, prețul petrolului poate să se confrunte cu raliuri, în condițiile în care dolarul american se tranzacționează la cele mai înalte niveluri începând din luna iunie a anului 2017.

Cererea de petrol existentă din partea Chinei și conformitatea cu statele OPEC+ par să determine în bună măsură ce se petrece cu piața.

Cele mai citite

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă