Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cea mai adâncă, dar şi cea mai scurtă recesiune din istorie

Cea mai adâncă, dar şi cea mai scurtă recesiune din istorie

Este posibil să urmeze o redresare rapidă, cu o latură dreaptă a V-ului care se înclină treptat. Analiştii marilor pieţe financiare îşi păstrează optimismul, atunci când privesc la timpul trecut ceea ce pare a fi fost coronacriza economică.

Florin Budescu 0 comentarii

Aceasta însă mai poate să fie şi o strategie de inducere a sentimentului pozitiv în pieţe, pentru ca, pe baza lui, restartul post-pandemic să fie mai rapid.

„Economia reală este totuși diferită de burse. Aici problema ar fi văzută nuanțat”, spune Claudiu Cazacu, de la XTB România.

Concret, anumite sectoare îşi revin rapid, dar altele au nevoie de timp și de măsuri de adaptare, atât în timpul restrângerii activității publice, cât și după încetarea ei.

În segmentul de transport, în special cel aerian internațional, ca și în cel de turism, e nevoie de transformări ale modului de operare şi recuperarea se poate face în trepte.

În servicii, în Europa și în unele regiuni din SUA, o revenire e probabil deja în curs. Dar „un V perfect simetric sau unul care să oglindească foarte fidel răspunsul burselor, din aprilie-iunie, este dificil de întrezărit”, crede Cazacu.

„Economia reală este totuși diferită de burse. Aici problema ar fi văzută nuanțat.” Claudiu Cazacu, XTB România

O redresare inițială rapidă, urmată de o fază oarecum mai lentă, de unul-două trimestre, e în prezent ipoteza principală a XTB. Aşadar, linia revenirii ar urma o pantă variabilă, cu o curbă inițial rapidă, ce încetinește ulterior, când vorbim de anul în curs.

Dacă sănătatea publică va fi ținută sub control spre finalul anului, 2021 ar putea aduce o redresare consistentă, mai ales în acele state ce vor utiliza rațional stimulentele băncilor centrale și guvernelor”, afirmă expertul.

 

O surpriză

„Contextul optimist a favorizat reapariția unui subiect popular în rândul investitorilor, dar și economiștilor: e posibilă o revenire economică în V?”, spune Radu Puiu, analist XTB.

Un scenariu de acest tip a fost vehiculat de la izbucnirea crizei. Probabilitatea de materializare părea redusă, mai ales că datele macro au indicat efecte negative ample în economie.

„Totuși, se pare că ne-am confruntat cu cea mai adâncă, dar, în același timp, și cea mai scurtă recesiune din istorie, aspect ce reprezintă principalul factor de optimism pentru investitori”, atrage atenţia Radu Puiu.

În SUA, economia a creat 2,5 milioane de locuri de muncă în luna mai, deși se previziona o pierdere de locuri de muncă de 8 milioane. O surpriză majoră.

Comentarii

loading...