7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăEconomieCererea de carburanți a crescut în România cu 6,7 la sută. ...

Cererea de carburanți a crescut în România cu 6,7 la sută. Care sunt principalele cauze

Creșterea cererii ar fi o urmare a creşterii economice a României, precum şi a majorării parcului auto al ţării cu 630.000 de maşini, a declarat, miercuri, Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, într-o conferinţă de presă.

“Cel mai important factor a fost cererea de produse energetice din România, piaţa noastră principală, care, pe fondul creşterii economice deosebite a României, cea mai mare din comunitatea europeană, conform statisticilor, a avut un impact pozitiv asupra cererii de produse”, a afirmat ea.

Potrivit reprezentantului OMV Petrom, la aceasta se adaugă faptul că, anul trecut, parcul auto al ţării a crescut cu peste 630.000 de maşini.

“La carburanţi am văzut o creştere substanţială a cererii de 6,7%, unde nu a fost doar creşterea economică un factor important, dar şi cele peste 630.000 de maşini noi şi second-hand care au intrat în România şi care au avut efect asupra cererii de carburanţi”, a susţinut Gheorghe.

Cererea de gaze a crescut cu 5%, iar cea de electricitate, cu 4%.

“Aceste cifre au fost reflectate în veniturile noastre şi în general în performanţa noastră financiară”, a spus Gheorghe.

Pentru 2018, oficialul Petrom estimează că cererea de carburanţi va continua să crească, pe fondul creşterii economice pe care o aşteaptă, iar consumul de gaze şi de electricitate vor fi similare cu cele de anul trecut.

Grupul OMV Petrom a înregistrat în 2017 un profit net în valoare de 2,489 miliarde de lei, de aproape 2,4 ori (140%) mai mare faţă de rezultatul net afişat în anul 2016, respectiv de 1,038 de miliarde de lei, conform rezultatelor financiare neauditate publicate miercuri de companie.

Profitul net atribuibil acţionarilor OMV Petrom a fost anul trecut de 2,491 miliarde de lei, mai mare cu 139% faţă de aceeaşi perioadă din 2016. Profitul pe acţiune s-a cifrat la 0,0440 lei.

În trimestrul IV al anului trecut, OMV Petrom a obţinut un profit net de 642 milioane lei, cu 301% mai mare comparativ cu cel din perioada similară din 2016.

Anul trecut, preţul barilului de petrol a crescut cu 24% (cotaţia Brent), iar marja de rafinare a companiei a crescut cu 11% (7,75 dolari pe baril). 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă