Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: PIXABEY

Foto: PIXABEY

Cine este de vină pentru reizbucnirea pestei porcine africane

Numărul focarelor de pestă a ajuns la 746, în 23 de judeţe. Cele mai multe sunt în Teleorman (247), Dolj (113) şi Giurgiu (108).

Florin Budescu 0 comentarii

În total, au fost eliminaţi 410.616 porci afectaţi de boală. Există 1.803 cazuri la mistreţi. „România liberă“ a avertizat încă dinainte de Crăciun că pesta porcină va reizbucni, pentru că nu au fost luate măsurile necesare pentru eliminarea epidemiei.

Care sunt acum cauzele? Medicul veterinar Dorin Cojocaru arată că „până acum, încă nu s-au raportat în totalitate (n.r. – cazurile de pestă), abia acum au început. Mai ales Teleormanul şi Giurgiu, Lunca Dunării, pe acolo colcăia de anul trecut, dar s-a ţinut batista pe ţambal“. Dar ce se întâmplă în Lunca Dunării? „Sunt porcii liberi“, spune Cojocaru, detaliind: „Oamenii au 30-40 de porci pe gospodărie. Primăvara le dau drumul şi îi aleargă de Crăciun, să-i prindă, să-i vândă, să-i sacrifice. Ori s-au înţeles cu medicii concesionari când au fost negocierile, să le dea bani mai mulţi, şi atunci au început şi ei să raporteze mai bine, pentru că acești concesionari ştiu cam tot ce se întâmplă în teritoriu şi de multe ori nu raportau la DSV“.

Mai mult, susţine expertul, „pe fondurile de vânătoare, cum e zona Giurgiu–Zimnicea, la Nicolae, şi a lui Dragnea, spre Turnu Măgurele, nu prea s-a raportat, dar au fost cazuri multe. Eu cred că au fost cazuri şi le-au aruncat în judeţul Olt“. Dorin Cojocaru aminteşte de cadavrele de porci găsite lângă şosea, la nord, lângă graniţa cu judeţul Olt.

 

Din nou congelatorul

Pe de altă parte, continuă Cojocaru, s-a scos carnea de la congelator, cea din decembrie-ianuarie. „Eu cred că şi porumbul a fost contaminat. Au intrat cu combinele, pe lan, în octombrie anul trecut, au prins nişte porci şi au contaminat buncărele de la combine, silozurile, şi acum a ieşit. Aceasta ar fi o chestiune pe care nu a spus-o nimeni. S-a ţinut tacit“, susţine specialistul. Când găseşti cadavre de mistreţ în lanul de porumb, de frică să nu-ţi dea foc la cultură pe o rază de un kilometru, nu raportezi. Decât să declari pesta, să vină și să-ţi blocheze zona, mai bine taci și „mergi pe burtă“.

Comentarii

loading...