11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieCine plăteşte banii de revenire din pandemie

Cine plăteşte banii de revenire din pandemie

Costurile pentru viitorul exercițiu financiar al UE sunt în creștere, în principal pentru redresarea economică. Veniturile sunt în scădere, prin ieșirea Marii Britanii din UE, dar și ca efect al crizei.

În aceste condiții, nevoile suplimentare de finanțare sunt asigurate în mare parte din împrumuturi. O posibilă sursă ar fi o taxă bazată pe funcționarea marilor companii „ce obțin beneficii uriașe”, potrivit proiectului Comisiei, din piața unică. Alta ar fi o taxă digitală.

Mai apoi, este vorba despre extinderea taxei pe emisiile poluante la domeniile Aviație și Transport maritim, precum și despre taxe suplimentare impuse importurilor din afara UE.

Documentele prezentate de Comisie prevăd că aceste noi impozite ar urma să fie aplicate într-o etapă ulterioară exerciţiului financiar 2021 – 2027. La taxa pe veniturile marilor companii, oficialii europeni avansează un termen mai apropiat: 2024.

 

Să percepi taxe, dar să fie suportabile

Doar din taxa pe veniturile marilor companii, se estimează venituri anuale de 10 miliarde de euro, „fără un efort excesiv din partea companiilor vizate”, conform documentelor.

De exemplu, la o taxă de 0,2%, pe o cifră de afaceri de 750 de milioane de euro, rezultă un efort anual suplimentar de 1,5 milioane de euro.

Dacă acest efort este sau nu excesiv, depinde de numeroase aspecte, cum ar fi contextul din omânia, când, acum trei ani, partidul aflat la guvernare a propus taxarea companiilor pe cifra de afaceri, explică Dan Bădin de la Deloitte, referindu-se la profit.

„Cumulat, noile taxe ar putea reprezenta, în momentul intrării lor în vigoare, o povară fiscală semnificativă.” Dan Bădin, Deloitte România

Mai apoi, pentru o companie neprofitabilă, categorie tot mai numeroasă acum, orice cost suplimentar poate fi excesiv. În plus, trebuie să se țină cont și de specificul afacerii.

Există companii intensive în rulaj, precum comercianții alimentari, dar cu marjă de profit foarte mică. Celelalte taxe nu sunt o surpriză, dar cea digitală se aplică deja în câteva state europene: Franța, Italia, Austria sau Cehia.

Se discută de ceva vreme adoptarea lor în UE. Inițiativele individuale și cea comună europeană au stârnit reacții adverse din SUA: taxa vizează marii giganți din IT.

Extinderea taxei pe emisiile poluante și implementarea unui mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de CO2 sunt cuprinse în Pactul Ecologic European,fără să constituie o noutate pentru mediul de business.

 

Competitivitate

Dar cumulat, noile taxe ar putea reprezenta, în momentul intrării lor în vigoare, o povară fiscală semnificativă. Cel puțin în cazul companiilor mari, două sau mai multe taxe propuse probabil se vor suprapune (ca taxa pe cifra de afaceri și taxa digitală).

Astfel, companiile europene își vor pierde din competitivitate. Mai apoi, orice taxă este suportată până la urmă de consumatorul final. Rămâne de văzut însă cum se vor aplica aceste taxe și în ce cuantum.

Pentru a intra în vigoare în UE, trebuie aprobate de statele membre, în unanimitate. De un astfel de vot trebuie să treacă și bugetul UE, inclusiv planul de redresare.

Cele mai citite

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...
00:00:32

Rishi Sunak a anunțat sprijin suplimentar pentru Ucraina în cadrul vizitei sale în Polonia

Liderul britanic Rishi Sunak a sosit marți la Varșovia pentru discuții cu premierul polonez Donald Tusk și cu șeful NATO Jens Stoltenberg, care se...
Ultima oră
Pe aceeași temă