16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăEconomieCJUE a decis că deducerea de TVA se face pe baza facturii

CJUE a decis că deducerea de TVA se face pe baza facturii

Prin decizia emisă recent de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în cauza C-430/19 – C.F. SRL, împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), firmele primesc un mare sprijin.

Unul din cele mai importante aspecte stabilite este că dreptul de deducere a TVA nu trebuie condiționat de prezentarea unor documente suplimentare, în plus față de factura fiscală.

În cauza menționată, contribuabilului i-a fost refuzat dreptul de deducere a TVA, pentru o serie de achiziții, din cauza comportamentului pretins inadecvat al furnizorilor și pentru că nu a putut prezenta alte documente justificative, în afara facturii fiscale.

CJUE confirmă însă faptul că dreptul de deducere a TVA nu poate fi refuzat dacă beneficiarul achiziției nu deține alte documente suplimentare în afară de factură, doar în baza unor simple bănuieli de fraudă, din partea administrației fiscale, nesusținute de dovezi care să ateste că tranzacția în cauză nu s-a realizat efectiv, explică Deloitte.

 

ANAF are nevoie de probe solide de fraudă fiscală

Dan Schwartz, managing partner RSM România, a spus României libere că „decizia devine legislaţie. Ea trebuie aplicată în toate statele UE, iar România are obligaţia de a o prelua în legislaţia internă. De regulă, România face aceasta prin preluarea în normele de aplicare a Codului Fiscal”.

Un contribuabil căruia nu i se aplică decizia poate să invoce aceasta în faţa tribunalului, invocând decizia CJUE. „Şansele de a câştiga sunt foarte mari, chiar pe decizii neimplementate în legislaţia internă.

Avem, în portofoliul nostru de cauze, şi unele în care instanţele nu au acceptat modul acesta de judecare, dar la Înalta Curte şansele cresc semnificativ”, declarat RL Schwartz.

„Atâta vreme cât există factura, ca document justificativ, tot restul e o construcţie artificială.” Dan Schwartz, managing partner RSM România

„Atâta vreme cât există factura, ca document justificativ, tot restul e o construcţie artificială”, a explicat expertul. Reprezentantul RSM arată că contractul ce ar trebui să stea în spatele facturii – documentul de transport, menţionat expres în legislaţia europeană de TVA, când e vorba despre achiziţii intracomunitare, este altceva, dar în tranzacţii interne nu era vorba despre nici un document de transport.

„Fiscul mai poate să mai facă încă o judecată: TVA este deductibil dacă achiziţia a fost făcută în scopul desfăşurării activităţii companiei”, a mai spus Dan Schwartz.

Dacă însă din factură rezultă că e vorba despre un Rolls Royce, care nu are ce să caute în activitatea companiei, ori a cumpărat un vapor şi nu are nici un business cu vapoare, s-ar putea ca Fiscul să mai solicite şi alte dovezi, dar trebuie ca ANAF să aibă suspiciuni întemeiate şi dovezi.

 

Frauda necesită probe

„Dacă ANAF are suspiciuni de fraudă, intrăm în zona evaziunii fiscale şi e de datoria autorităţii fiscale să probeze faptul că acel contribuabil a fraudat”, a detaliat expertul pentru România liberă.

Dacă contribuabilul solicită date din dosar, dar e refuzat, decizia de impunere emisă la finalul inspecției fiscale ar trebui să fie nulă de drept, dacă se demonstrează că finalitatea controlului ar fi fost diferită, în situația în care contribuabilul ar fi avut acces la date, spune Vlad Boieriu, partener Deloitte România.

Cele mai citite

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...
Ultima oră
Pe aceeași temă