Faimosul combinat de la Galați, mândria epocii Ceaușescu, ar putea fi închis

Faimosul combinat de la Galați, mândria epocii Ceaușescu, ar putea fi închis

Faimosul combinat Sidex de la Galați, mândria epocii Ceaușescu, ar putea fi închis.

Mihai Diac 0 comentarii

Un om de afaceri britanic de origine indiană, Sanjeev Gupta, este cel de numele căruia se leagă privatizarea combinatului siderurgic Sidex de la Galați. Temerile sunt că, sub patronajul acestuia, combinatul de la Galați va fi însă închis.

Arcelor Mittal Galați, mult mai cunoscut sub numele Sidex, este cel mai mare combinat siderurgic din România.

"La achiziționarea combinatului siderurgic de la Galați, Sanjeev Gupta a fost ca de obicei optimist și a oferit promisiuni, precizând că achiziția marchează un moment cheie în planul de investiții din Europa și va fi o nouă afacere puternică și integrată, capabilă să creeze produse cu înaltă valoare adăugată și locuri de muncă sustenabile. Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat începând cu luna martie a anului curent, când economia românească a început să înregistreze un declin ca urmare a instalării pandemiei de COVID-19, cele mai afectate sectoare fiind cel al serviciilor și cel al producției", precizează un articol publicat pe site-ul de investigații politica-dezastrului.ro.

Potrivit acestei surse, Sanjeev Gupta a inițiat negocieri cu Guvernul României pentru a obține ajutoare de stat de peste 200 de milioane de euro, invocând faptul că are nevoie de bani pentru un fond investițional necesar creșterii producției și asigurării capitalului de lucru al combinatului de la Galați. De exemplu, patronul promitea dezvoltarea unor instalații de producție noi, nepoluante, în cadrul unui plan investițional de 1 miliard de euro în următorii 10 ani de zile.

"În realitate, Sanjeev Gupta vrea să acceseze banii statului român pentru a putea returna o parte din datoriile pe care le înregistrează în prezent către GREENSILL CAPITAL și nu pentru susținerea activității unității gălățene de producție, nefiind interesat de funcționarea combinatului gălățean în viitor – practic mută povara creditelor din curtea GREENSILL CAPITAL Australia în cea a Guvernului României", precizează site-ul de investigații politica-dezastrului.ro.

Comentarii

loading...