13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieCOMISIA EUROPEANĂ INVITĂ ROMÂNIA LA CONFORMITATE ÎN PRIVINȚA INDICATORILOR DE MEDIU

COMISIA EUROPEANĂ INVITĂ ROMÂNIA LA CONFORMITATE ÎN PRIVINȚA INDICATORILOR DE MEDIU

Directiva prevede o reducere a conținutului de gaze de seră în combustibilul și energia consumată în Uniunea Europeană cu cel puțin 6% până în 2020.

 

În martie, Comisia Europeană a transmis o opinie motivată către guvernele Austriei, Belgiei, Ciprului, Republicii Cehe, Finlandei, Greciei, Letoniei, României, Spaniei și Marii Britanii cu privire la necesitatea de armonizare din timp a legislație. Dacă nu sunt luate măsurile corespunzătoare, cazul va fi transmis Curții de Justiție a Uniunii Europene.

 

Acțiunile Comisiei Europene abia dacă pot să fie considerate ca excesiv de aspre. În 2017, România a efectuat un studiu național cu privire la calitatea aerului: peste 190 de mii de respondenți din toată țara au evaluat nivelul poluării în aer. Conform rezultatelor cercetării, problema este acută îndeosebi în trei orașe: în Ploiești, centru industrial al țării, în Călărași, port și centru de transport și în capitala României – București.

 

Problema poluării mediului este deosebit de relevantă în cazul orașului Ploiești, centru industrial și de rafinare a petrolului în România. În contextul îmbunătățirii climatului de afaceri, Ploiești devine din nou centrul de atracție pentru afaceri internaționale importante din diferite sectoare industriale. Compania chimică Unilever, compania Coca-Cola, Isover, companii care activează în domeniul rafinării petrolului precum OMV Petrom, PETROTEL LUKOIL S.A., KazMunayGaz, Rompetrol, precum și o serie de alte facilități industriale mari sunt amplasate în jurul orașului. Continuarea investițiilor din industria de producție în Ploiești este însoțită de o creștere semnificativă a riscurilor de mediu, deoarece nu toate întreprinderile care activează în zonă implementează în mod egal programe pentru a reduce impactul negativ asupra mediului. Astfel, companiile mari sunt companiile cele mai responsabile din punct de vedere al mediului.

 

De exemplu, în ianuarie 2018, Andrey Bogdanov, director general al rafinăriei PETROTEL-LUKOIL a spus reporterilor că, de la achiziționarea rafinăriei în anul 1998, compania a investit peste 120 milioane de dolari în modernizarea facilităților și implementarea de programe de mediu pentru a reduce efectele dăunătoare asupra mediului.

 

Sub semnul implementării unei strategii de responsabilitate corporativă, la sfârșitul lui martie, PETROTEL-LUKOIL a organizat o întâlnire deschisă cu reprezentanții sectorului public. La eveniment au participat Mădălina Lupea, prefectul județului Prahova, Christian Ganea, viceprimarul orașului Ploiești, Aurelian Gogulescu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Prahova; PETROTEL-LUKOIL a fost reprezentată de directorul general adjunct Dan Danulescu. La întâlnire au mai participat și reprezentanți ai societății civile și ai mass mediei.

 

Reprezentanții companiei și autoritățile locale au discutat planuri comune pentru dezvoltarea de proiecte menite să protejeze mediul și să sprijine comunitatea locală. Astfel de întâlniri vor avea loc de două ori pe an, pentru a coordona acțiunile comune în cadrul activităților prezente și viitoare.

 

Într-un comentariu pe marginea rezultatelor întâlnirii, prefectul județului Prahova, Mădălina Lupea a spus: “Am acceptat cu plăcere invitația la dialog deschis cu compania. PETROTEL-LUKOIL își demonstrează consecvent interesul în a dezvolta o cooperare cu comunitatea locală, implementând campanii sociale și de mediu pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor din zonă. Iar noi suntem recunoscători pentru acest lucru!”

 

Acest dialog va ajuta la coordonarea cooperării între unul dintre cei mai mari investitori din regiune și autoritățile locale în vederea implementării cerințelor UE cu privire la mediu. Un astfel de mecanism, realizat cu întregul sector de rafinare a petrolului, cel puțin în județul Prahova, ar putea să crească semnificativ eficiența armonizării legislației românești cu standardele europene de mediu. Totuși, nu toți participanții la piață sunt pregătiți pentru astfel de pași publici.

 

De exemplu, rafinăria VEGA din Ploiești, deținută de Rompetrol, deja a amânat pentru 10 ani implementarea reglementării Prefecturii județului Prahova în sensul eliminării facilității de depozitare a deșeurilor de rafinare a petrolului. Facilitatea, amplasată la 3 km de centrul Ploieștiului, se întinde pe un areal de peste 80 000 m2.

Lansarea de către PETROTEL-LUKOIL a unui dialog public cu autoritățile locale poate să devină primul pas către dezvoltarea și adoptarea de mecanisme comune în vederea monitorizării comune a indicatorilor de mediu din regiune.

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă