9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieComisia Europeană pregăteşte noi măsuri pentru băncile europene

Comisia Europeană pregăteşte noi măsuri pentru băncile europene

Este vorba despre cea de a șasea directivă și al treilea regulament european privind cerințele de capital pentru bănci (CRD6 / CRR3), explică Deloitte.

Propunerea legislativă va fi publicată la jumătatea anului 2020 și va pune în aplicare elementele finale ale Basel III, convenite în luna decembrie a anului 2017, de către Comitetul Basel pentru Supravegherea Bancară (BCBS) („Basel IV”).

Pachetul CRD6 / CRR3 va fi larg, dar e de așteptat să includă componente de bază ale Basel III, cum ar fi riscul de piață. Cu toate acestea, consultarea Comisiei sporește perspectiva includerii unor inițiative suplimentare în pachet: simplificarea rapoartelor de reglementare; reflectarea riscurilor de mediu, sociale și de guvernanță în cadrul capitalului; îmbunătățirea cerințelor corespunzătoare și adecvate din CRD pentru consolidarea guvernanței băncii respective.

În pașii următori așteptați în propunerea CRD6 / CRR3, ABE urmează să raporteze Comisiei Europene, până la sfârșitul anului, cu cea de-a doua evaluare a impactului și sfaturi tehnice cu privire la punerea în aplicare a cadrului Basel III.

“Pachetul CRD6 / CRR3 va fi larg, dar este de așteptat să includă componente de bază ale Basel III, precum riscul de piață.” Deloitte România

Raportul se concentrează asupra riscurilor de piață și a impactului potențial macroeconomic. Comisia va redacta legislația CRD6 / CRR3, care implementează Basel III și va efectua propria sa evaluare de impact a normelor propuse.

CRD6 / CRR3 urmează să fie propus de Comisia Europeană în iunie 2020, deși această dată ar putea fi întârziată prin efectul redactării legislative.

 

Miza chestiunii este majoră

Implementarea Basel III este esenţială pentru stabilitatea sistemului bancar european. Pachetele de măsuri Basel au apărut după criza subprimelor, din anii 2007 – 2009, care a dovedit slăbiciunile băncilor în situaţii de acest tip. De aceea, a apărut necesitatea adaptării programelor de creditare la condiţiile de piaţă.

Problema principală este că băncile ar trebui să adapteze produsele client cu client şi să calculeze riscul de creditare în funcţie de o mulţime de factori. Aceasta ar scumpi creditele.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă